Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Tudorel Toader face dezvăluiri despre modificarea legislației penale

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 3 mai 2019 Etichete: , ,

Tudorel Toader face dezvăluiri despre modificarea legislației penale, după ce a fost forțat să părăsească funcția de ministru al Justiției.

PSD i-a retras sprijinul politic după ce a refuzat să emită ordonanțe de urgență pentru modificarea codurilor penale. Ana Birchall a fost numită ministru interimar al Justiției, după ce Eugen Nicolicea a fost refuzat de Klaus Iohannis în această funcție.

Tudorel Toader prezintă istoricul inițiativei de modificare a codurilor

Într-o postare intitulată „Epopeea „neavizării” Codurilor penale”, fostul ministru trece în revistă traseul inițiativelor privind modificarea legilor.

-aprilie 2017 : scrisoare către instituțiile din justiție pentru formularea de propuneri pentru modificarea codurilor penale și civile. Termenul a fost prelungit la cererea CSM

-octombrie 2017 – se înființează Comisia pentru legile justiției, condusă de Florin Iordache

-iulie 2017 – Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Codului penal și transpunerea Directivei privind confiscarea extinsă. Proiectul, inițiat de MJ.

-noiembrie 2017 – Guvernul aprobă proiectul pentru modificarea CPP și a directivei privind nevinovăția, inițiat de MJ. Inițiativa a fost transmisă Parlamentului pentru legiferare.

„Cele două inițiative legislative au ajuns la Comisia specială.

Față de forma inițiată de MJ, comisia specială a adăugat multe alte soluții legislative, reformulând cele două proiecte de lege, care au fost adoptate într-un scurt interval de timp.

Ajunse la promulgare, cele două proiecte de lege au fost criticate sub aspecte de neconstituționalitate și trimise la CCR pentru a efectua controlul a priori( înainte de promulgare)”, explică Tudorel Toader.

„Din motive greu de explicat, Parlamentul nu a continuat să finalizeze cele două proiecte de lege, prin luarea în considerare a deciziilor CCR, decizii pronunțate în controlul a priori !

Într-o ședință a CEX ului, a fost avansată ideea preluării prin OUG a unora dintre soluțiile cuprinse în cele două proiecte de lege, procedându-se astfel la modificarea celor două Coduri, pentru ” punerea în aplicare a programului de guvernare”.

Opiniile au fost împărțite, în sensul preluării:

– numai a soluțiilor declarate constituționale;

– și a soluțiilor care pot fi modificate în acord cu deciziile CCR;

– și a soluțiilor care nu au fost criticate, de unde se poate trage concluzia faptului că sunt constituționale !”, completează Toader.

 Toader: Forma celor două proiecte de OUG, elaborată în alte centre de reflecție

Fostul ministrul spune că cele două ordonanțe de urgență au fost neavizate pentru că au fost elaborate în alte „centre de reflecție”.

„Întrebare ?

Este corect să vorbim despre „neavizarea” celor două proiecte de OUG, în condițiile în care MJ ar fi trebuit să fie inițiator ?

Răspuns,

Da, pentru că forma celor două proiecte de OUG a fost primită la MJ, elaborată fiind în alte centre de reflecție !”, explică Toader.

Fostul ministru explică motivele neavizării ordonanțelor pentru modificarea codurilor

Ce invocă Tudorel Toader :

 – lipsa urgenței adoptării unei OUG. Necesitatea îndeplinirii programului de guvernare nu poate fi invocată drept urgență pentru adoptarea unei OUG;

– nu constituite urgență nici voința adoptării unor soluții legislative mai favorabile

– falsitatea motivelor invocate – încercarea de a se crea o percepție eronată.

– lipsa voinței de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, în acord cu obligațiile izvorâte de numeroasele decizii de neconstituționalitate pronunțate în ultimii ani, în sensul celor două proiecte de lege din iulie, respectiv noiembrie 2017, proiecte inițiate de către MJ;

– potrivit jurisprudenței CCR, Guvernul nu poate adopta o OUG, substituindu-se legiuitorului, prin preluarea unui proiect aflat în dezbateri parlamentare

 „Nu cred în afirmațiile potrivit cărora, solicitându-se modificare Cp și a Cpp prin OUG, în locul procedurii parlamentare normale, s-a încercat evitarea testării majorității parlamentare, evitarea controlului de constituționalitate, sau a unui eventual transfer de responsabilitate”!, conchide Tudorel Toader.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW