Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Fostul șef al Serviciului pentru Permise Arad și alți angajați ai MAI, trimiși în judecată / Cât „costa” un permis de conducere

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 15 februarie 2024

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Timișoara au încheiat ancheta privind un dosar de corupție legat de eliberarea permiselor de conducere la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Arad. Nouă inculpați au fost trimiși în judecată, inclusiv cinci angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Aceștia sunt acuzați că, în schimbul unor sume de bani, ar fi facilitat fraudarea probei practice a examenului de obținere a permisului de conducător auto în perioada 2022 – ianuarie 2023.

Cei cinci polițiști examinatori de la SPCRPCÎV Arad, Mironescu Vasilică Bogdănel, Bezergheanu Daniel, Gherheș Ioan, Bozgan Marian Ioan și Stoica Ionuț Tiberiu, sunt plasați sub control judiciar, fiind acuzați de luare de mită în formă simplă și continuată. Administratorul unei școli de șoferi, D.C.I., și un instructor auto, S.P.I., sunt de asemenea judecați pentru complicitate la luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, adesea, instructorii auto remiteau sume de bani polițiștilor examinatori (între 200 și 400 de euro) pentru a asigura rezultate favorabile candidaților la proba practică. Procurorii susțin că, în schimbul acestor sume, candidații erau avantajați, iar cei care refuzau să plătească erau supuși unor trasee dificile, creându-li-se astfel condiții nefavorabile pentru promovare.

Concret, banii ar fi fost remiși celor cinci polițiști de către intermediari fie direct fie prin plasarea acestora în portiera dreapta-față a autoturismului cu care urma să se susțină proba practică. De cele mai multe ori, înainte de începerea examinării intermediarul l-ar fi „atenționat” pe polițistul examinator cu următoarele cuvinte: „Puteți avea grijă de cel/cea care este la volan?”, acest lucru însemnând pentru examinator că doar acea persoană era dispusă să remită/a remis sume de bani pentru a fi ajutată.

De precizat este faptul că, spre deosebire de persoanele favorizate în maniera de mai sus, candidații care susțineau proba practică fără a remite sume de bani ar fi fost conduși pe trasee dificile, astfel încât să aibă cât mai multe ocazii de a comite greșeli și implicit pentru a nu promova proba respectivă”, a transmis DNA într-un comunicat de presă. 

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu 13 inculpați în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită și complicitate la luare de mită.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW