Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cum își evaluează Marcel Ciolacu mandatul de premier: Cel mai mare succes este intrarea cu dreptul în Spațiul Schengen

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 16 ianuarie 2024

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a dezvăluit luni seară, la Antena 3 CNN, care este principala sa reușită, dar și principalul eșec, în calitate de prim-ministru al României. Ciolacu a declarat că cel mai mare succes al său a fost integrarea parțială în Spaţiul Schengen. În schimb, a recunoscut că nu a reușit să dedice suficient timp dialogului cu patronatele și sindicatele, notează News.ro.

„Cel mai mare succes este intrarea, nu cu ambele picioare, dar cu dreptul în Spaţiul Shengen. Cel mai mare eşec, că nu am reuşit să am suficient timp să mă văd atât cu patronatele, cât şi cu sindicatele, să preîntâmpinăm astfel de lucruri cum s-au întâmplat acum, cu transportatorii şi cu agricultorii”, a spus Marcel Ciolacu, conform sursei citate.

România intră parțial în Spațiul Schengen, începând din martie 2024, cu frontierele aeriene și maritime. În schimb, frontierele terestre își vor păstra statutul actual, iar România nu va fi pe deplin membră Schengen.

Protestele transportatorilor și fermierilor continuă

Potrivit sursei menționate anterior, în cadrul emisiunii, șeful Guvernului a subliniat de mai multe ori că protestele de stradă ale transportatorilor și fermierilor care au blocat țara în zilele recente ar fi putut fi prevenite prin dialog între Guvern și cei nemulțumiți, subliniind că ieșirea în stradă ar fi devenit o soluție doar în condițiile în care autoritățile ar fi adoptat o atitudine transparentă și deschisă la discuții.

„Abordarea trebuia una diferită, de la marii fermieri care ar fi putut, eventualele pierderi de anul trecut, cumpărând inputurile scump şi vânzând marfa ieftin, a fost şi secetă în sudul României, la micii fermieri. Trebuia o abordare total diferită şi facilităţi axate la mici fermieri, cu 300, 500 hectare, până la o mie de hectare. La fel s-a întâmplat şi la transportatori: marile companii şi companiile care… companii de familie, au două camioane pe care, de obicei, le şofează singuri şi abordările din sistemul vamal, când se iese din ţară. Toate aceste lucruri trebuiau mai mult discutate. Ce-mi pare rău este faptul că s-a pornit ca un fel de război între agricultori şi transportatori şi Guvernul României sau autorităţi, în general, pentru că nu s-a scandat nimic cu rea credinţă. Poate acest dialog ar fi trebuit întâi început cu autorităţile şi pe urmă să vedem, dacă nu se găsesc soluţii sau există o opacitate din partea Guvernului, să se fi ajuns în zona extremă de încercare a blocării drumurilor, pentru că totuşi am reuşit anul trecut să închidem România într-un echilibru macroeconomic. Orice grevă aduce şi prejudicii economice, aduce şi un disconfort populaţiei. Ar fi trebuit căutat un dialog întâi şi dacă nu am fi găsit împreună soluţiile, cum se pare că până în acest moment le-am găsit, atunci să fi recurs la astfel de lucruri”, a detaliat premierul.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, cea din care fac parte marile asociații de fermieri a anunțat luni, în urma discuțiilor cu ministrul agriculturii, Florin Barbu, că nu mai există temei pentru continuarea protestelor, după ce toate revendicările au fost asumate și au primit termene clare de implementare. Cu toate acestea, protestul continuă în cea de-a şaptea zi de la declanşarea manifestațiilor de protest în întreaga ţară, coloane de camioane și utilaje agricole formând blocaje pe mai multe tronsoane rutiere, inclusiv în zona Bucureștiului.

Printre revendicările solicitate de fermieri și acceptate de Ministerul Agriculturii se numără:

  • acordarea de urgență a plăților APIA (29 februarie)
  • derogări pentru GAEC 7 (rotația culturilor) și GAEC 8 (condiția de a lăsa 4% din suprafața fermei teren nelucrat, pârloagă). Clarificarea condițiilor în care se aplică (31 ianuarie 2024)
  • compensarea pierderilor suferite de fermieri pentru importurile de cereale din Ucraina (2024)
  • acordarea de credite cu dobândă subvenționată, maxim 2%+indice de referință, pentru capital de lucru (29 februarie 2024)
  • acordarea de urgență a 100/ha pentru culturile înființate în toamna anului 2022 (31 mai 2024)
  • Actualizarea ajutorului pentru compensarea accizei pentru motorină (30 iunie 2024)
  • echivalarea permisului de conducere categoria B cu TR și B1 cu TR1 (următoarea ședință de Guvern)
  • revizuirea legislației privind durata minimă a contractului de arendă, precum și concesionarea pășunilor (30 iunie 2024)
  • apă gratuită pentru irigații în 2024
  • subvenționarea cu 50% din costurile cu energia electrică de către
  • OUG privind amânarea ratelor (următoarea ședință de Guvern)
  • Studiu de impact privind utilizarea sistemului antigrindină în Vrancea.

Marcel Ciolacu a devenit premier în luna iunie a anului 2023, după greva profesorilor care a întârziat rotativa guvernamentală, programată inițial pentru luna mai.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW