Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Nicușor Dan cere Parchetului oprirea construcției unui bloc de cinci etaje din centrul Capitalei

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 12 februarie 2023

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat duminică, 12 februarie, că a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 pentru oprirea lucrărilor de construcţie la un bloc aflat pe strada Visarion numărul 8 din Bucureşti, pe motiv că au fost comise mai multe ilegalități.

Potrivit edilului, după ce vechea clădire din Visarion 8 a fost demolată „bucată cu bucată” începând din 2006, fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, a dat în 2019 autorizație pentru un bloc cu 5 etaje.

Vecini și ONG-uri ar fi reclamat de mai multe demolarea clădirii, însă fără rezultat.

Totuși, în 2019 Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a început o nouă cercetare penală, pentru o ultima distrugere în 2017, și a constat că „un polițist local a constatat distrugerea dar a omis să informeze Parchetul, doi funcționari de la cadastru au falsificat Cartea Funciară, menționând că respectiva clădire nu mai există, proprietarul a demolat fără autorizație, un avocat i-a învățat pe toți cum să procedeze”, după cum notează primarul general al Capitalei.

„Parchetul a trimis în judecată pe toți acești inculpați în 2022. A făcut însă o eroare de procedură. În cursul anului 2021, pe o perioadă scurtă de timp, a făcut acte de procedură și împotriva unui avocat, deși Codul de Procedură Penală spune că cercetarea penală a avocaților este făcută doar de parchetele de pe lângă curțile de apel. Pentru această eroare de procedură întreaga cercetare penală a fost anulată de instanță, trebuind reluată de la zero”, mai relatează Nicușor Dan.

În paralel, spune acesta, în 2019 primarul Gabriela Firea a emis autorizaţie de construire pentru un bloc de 5 etaje pe respectiva locaţie.

„Dincolo de faptul că nu răspunde la întrebarea cum de terenul e liber deși nu există vreo autorizație de desființare, autorizația din 2019 este nelegală în privința înălțimii, a distanțelor laterale, a ocupării terenului. Autorizația a fost atacată în instanță de Asociația Salvați Bucureștiul, iar procesul este încă pe rol.

În cursul cercetării penale, Parchetul a dispus în ianuarie 2021 și oprirea lucrărilor de construire. Prin anularea întregii cercetări penale, a fost anulată însă și această ordonanță de oprire a lucrărilor. Dar între timp autorizația din 2019 a expirat în 2022, deci lucrările care se execută acum nu mai au la bază vreo autorizație. Conform legii, singura instituție care poate să oprească lucrările este Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, motiv pentru care i-am solicitat oficial oprirea lucrărilor”, conchide edilul.

Sursa foto: Facebook / Nicușor Dan

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW