Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Iohannis a semnat decretele de numire în funcții de conducere la DNA și Parchetul General a procurorilor Mihaiela Iorga-Moraru și Remus Popa UPDATE

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 11 ianuarie 2024

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a semnat joi, 11 ianuarie, decretele de numire a procurorilor Mihaiela Iorga-Moraru și Remus Popa în funcțiile de procuror-șef al Secției de combatere a corupției a DNA, respectiv procuror-șef al Secției de urmărire penală la Parchetul General, a transmis Administrația Prezidențială.

Știrea inițială

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, i-a propus în funcții cheie la Direcția Națională Anticorupție (DNA) și la Parchetul General pe Mihaiela Iorga-Moraru și Remus Popa, după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ candidaturile acestora, a anunțat Ministerul Justiției într-un comunicat de presă remis joi, 11 ianuarie.

Concret, Gorghiu i-a transmis președintelui Klaus Iohannis propunerile pentru funcțiile de procuror-șef al Secției de combatere a corupției a DNA în persoana procurorului Mihaiela Iorga-Moraru și procuror-șef al Secției de urmărire penală la Parchetul General în persoana procurorului Remus Iulian Popa.

Mihaiela Iorga-Moraru a mai lucrat la DNA în mandatul lui Daniel Morar şi apoi al Laurei Codruţa Kovesi, pe cea din urmă dând-o în judecată, după ce a semnat un ordin de revocare a Mihaielei Iorga-Moraru. Procesul s-a încheiat cu anularea ordinului de revocare, fără plata unor despăgubiri, notează Agerpres.

Ulterior, în noiembrie 2017, Mihaiela Iorga-Moraru este pusă sub acuzare de DNA Ploieşti şi trimisă peste câteva luni în judecată, pentru că l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Florian Walter, care era urmărit internaţional şi cercetat de DIICOT, scopul fiind acela de a îngreuna cercetările şi tragerea la răspundere penală a acestuia. Ulterior, rechizitoriul întocmit de DNA Ploieşti a fost anulat de Instanţa supremă.

„Doamna procuror Moraru-Iorga Mihaiela are o solidă experiență profesională, este specializata în combaterea infracțiunilor de corupție, cu activitate îndelungată în cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Proiectul său de management este compatibil cu viziunea de dezvoltare și cu liniile de acțiune instituțională ale procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, oferind elemente de instrumentar managerial apte sa asigure atingerea obiectivelor generale asumate și, în special, consolidarea luptei împotriva corupției”, a transmis Ministerul Justiției în comunicatul de presă de joi.

Remus Popa este delegat, din octombrie 2023, în funcția de procuror-șef al Secției de urmărire penală din Parchetul General. Procurorul Popa a lucrat în DIICOT, unde în perioada 2016-2022 a condus Serviciul judiciar. A trecut apoi la Inspecția Judiciară, unde a condus Direcția de inspecție pentru procurori.

„Domnul procuror Popa Remus-Iulian este un procuror cu o experiență multilaterală și recunoscută în mediul profesional din care provine, îmbină complementar pregătirea profesională și cunoștințele de management judiciar, conștientizând necesitatea adaptării Secției la continua evoluție a infracționalității, importanța recuperării produsului infracțional, a digitalizării și cooperării interinstituționale”, se mai arată în comunicatul de presă citat.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW