Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Laura Codruța Kovesi, despre legea PSD-PNL care dezincriminează evaziunea fiscală: Ridică întrebări serioase

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 21 decembrie 2023 Etichete: , , , , ,

După ce Parlamentul a adoptat în această săptămână un proiect de lege care prevede că fapta de evaziune fiscală de până la 1 milion euro prejudiciu nu se mai pedepsește penal dacă evazionistul achită integral, procurorul șef european, Laura Codruța Kovesi, a declarat, pentru G4Media, că maniera în care s-a votat extrem de rapid această propunere ridică serioase semne de întrebare.

Parlamentul a adoptat marți, la foc automat, un proiect de lege prin care cei care comit infracțiunea de evaziune fiscală, iar prejudiciul este sub 1 milion euro, pot scăpa de închisoare, dacă în timpul urmăririi penale plătesc prejudiciul plus 25%. Cu alte cuvinte, un credit pe care infractorii l-ar putea lua de la statul român și implicit un semnal de încurajare pentru încălcarea legislației.

„De obicei, în dreptul penal, aplicăm cauze de nepedepsire în circumstanțe care sunt apreciate ca fiind putin dăunătoare societății. Este greu de inteles cum frauda fiscală de o asemenea amploare poate fi considerată suficient de inofensivă pentru a nu fi pedepsită de legea penală”, a transmis Laura Codruța Kovesi.

Parcehtul European (EPPO) este responsabil pentru combaterea anumitor forme de evaziune fiscala care fraudează TVA, având în vedere ca aceasta reprezinta, în parte, un venit la bugetul Uniunii Europene

„În România,  din păcate, nivelul de detectare al fraudei cu TVA este foarte scăzut, iar lupta cu acest fenomen nu pare o prioritate. Dacă ne uitam în ultimul raport al Comisiei Europene, cel mai mare deficit de încasare a TVA-ului este în România – 32% – aproape dublu față de celelalte state membre”, mai spune procurorul european.

Kovesi arată că în activitatea din cadrul EPPO a identificat multe dosare de frauda la TVA anchetate în alte state, dar cu conexiuni în Romania (firme fantome care sunt pe teritoriul României, tranzacții care se derulează în România, platforme on line din România). „Cu toate acestea, cazurile identificate de autoritățile române și raportate la EPPO sunt aproape inexistente”, afirmă Laura Codruța Kovesi.

Ciolacu: Mă interesează banii pe care trebuie să îi dea înapoi

Nu de aceeași părere este și Marcel Ciolacu, unul dintre inițiatorii proiectului de lege. Într-o declarație de acordată presei, la scurt timp după adoptarea Legii bugetului de stat pentru 2024, premierul a susținut că prin acest act normativ se urmărește o mai bună recuperare a prejudiciului.

În plus, susține Ciolacu, nu vor ieși din închisori infractorii condamnați pentru fapte de evaziune fiscală la care prejudiciul a fost sub 1 milion euro.

„În primul rând, nu iese nimeni din pușcărie. În proiectul mei și al domnului Nicolae Ciucă… DIICOT și DNA nu mai aveau competențe. De obicei, la evaziune fiscală este un grup organizat. Cineva s-a ocupat în trecut ca DIICOT nu mai are competențe. S-a introdus până la 15 ani de închisoare pentru evaziunea fiscală. Dezincriminarea fiscală nu există. (…) Cine încalcă legea a doua oară merge la pușcărie. Nu mă interesează să bag pe nimeni la pușcărie. Pe mine mă interesează banii pe care trebuie să îi dea înapoi”, a declarat Marcel Ciolacu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW