Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


România trimite o echipă de salvatori în Turcia, după cutremurul de luni. 10 români vor fi repatriați pe parcursul zilei – UPDATE

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 6 februarie 2023 Etichete: , , , , , , ,

UPDATE Raed Arafat a menționat că, în cele din urmă, vor pleca spre Turcia trei avioane ale Forțelor Aeriene Române. Două dintre ele vor transporta echipa de intervenție, formată din 60 de persoane, dar și „întregul set de echipamente”, precum corturi de cazare sau mâncare.

Primele două avioane vor decola în jurul orei 15:00, urmând ca cel de-al treilea să decoleze la două ore distanță, și vor ateriza pe aeroportul din Adana.

UPDATE Ministerul de Externe a amintit că cetățenii români afectați de cutremurele de luni din sudul Turciei pot solicita asistență consulară la numerele de telefon: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940.

UPDATE Sprijinul furnizat de România constă în trimiterea unei echipe complexe, formată din 58 de membri: modul specializat de căutare-salvare RO-USAR din cadrul IGSU cu 2 câini și tehnică aferentă; echipă de căutare-salvare cu 2 câini antrenați pentru astfel de situații din cadrul Asociației Câinilor Utilitari; medici și asistenți ai UPU-SMURD București (Floreasca); ofițeri de legătură din cadrul DSU.

Ei vor fi trimiși în Turcia cu două aeronave ale Forțelor Aeriene Române.

UPDATE Cei 9 studenți și profesorul lor care se aflau în localitatea Kahraman Maraș, afectată de cutremurul de luni, vor fi repatriați pe parcursul zilei, a anunțat Guvernul.

Ei vor fi preluați la bordul aeronavei care transportă echipa de salvatori români în Turcia.

Știrea inițială

România va trimite în Turcia o echipă de salvatori specializați în intervențiile de urgență, după cutremurul de peste 7 grade pe Scara Richter, care a lăsat în urma lui mii de victime și sute de morți. 10 români care se aflau într-o localitate afectată de cutremur au cerut să fie repatriați, a informat și Ministerul de Externe. 

În dimineața zilei de luni, premierul Nicolae Ciucă a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență, după ce Turcia a cerut asistență internațională pentru a gestiona intervenția în cazul cutremurului care a zguduit luni dimineața centrul țării și Siria.

Oficialii români au decis să trimită o echipă RO-USAR, formată din personal specializat în intervenții de urgență din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Totodată, echipe de salvatori ale IGSU, echipa medicală SMURD București, dar și personalul Forțelor Aeriene Române sunt pregătiți pentru a desfășura misiuni de sprijini, se arată într-un comunicat transmis de DSU.

Gândurile noastre sunt îndreptate către victimele și familiile acestora, după cutremurul devastatori care a lovit Turcia și Siria. Transmit condoleanțele României către familiile victimelor și recuperare rapidă pentru cei răniți. România este solidară față de cei afectați de această tragedie”, a transmis președintele Klaus Iohannis, pe Twitter.

Gândurile noastre sunt îndreptate către poporul turc, familiile victimelor și către toți cei răniți sau afectați de cutremurul devastator care a lovit Gaziantep. România este gata să ajute”, a fost mesajul premierului Nicolae Ciucă.

În paralel, Ministerul de Externe a precizat că Ambasada României la Ankara a fost contactată de un grup de cetățeni români, studenți care au ajuns în Turcia prin programul Erasmus și care erau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraș, afectată de cutremurul de luni.

Grupul de cetățeni români, alcătuit din nouă studenți și un profesor coordonator, a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere. Ca urmare a dialogului reprezentanților ambasadei cu cetățenii români și cu autoritățile locale, s-a confirmat faptul că cetățenii români sunt în siguranță.

O echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara se deplasează la acest moment la fața locului, cu două autovehicule, în vederea preluării cetățenilor români, urmând a fi stabilite ulterior detaliile privind transportul în România”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul de Externe.

Alte solicitări de asistență consulară nu au fost înregistrate până la acest moment, a mai menționat MAE.

CITEȘTE ȘI: Cutremur cu magnitudinea de 7,8 produs la mică adâncime în Turcia / Au avut loc zeci de replici, una dintre ele cu magnitudinea 6,6

Sursă foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW