Reforma instituțională, amânată până în iunie 2024 de guvernul Ciolacu
Reforma instituțiilor publice, cea prin care mai multe posturi de conducere ar fi urmat să dispară de la începutul anului viitor, a fost amânată până la 30 iunie 2024, potrivit „Ordonanței trenuleț”.
În ciuda problemelor economice cu care se confruntă, guvernul Ciolacu nu se grăbește să aplice măsurile de austeritate, cele pe care tot el le-a decis în urmă cu doar câteva luni. Potrivit așa-numitei „Ordonanțe trenuleț”, termenul de intrare în vigoare a măsurilor de reformă administrativă a fost prorogat până la 30 iunie 2024.
„Termenele prevăzute la alin. (3) al art. XVII, alin. (6) al art. XVIII, la alin. (7) al art. XX şi la alin. (7) al art. XXIX din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung se prorogă până la data 30.06.2024”, prevede articolul LXIX din OUG 115/2023 privind privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice.
Cele 200.000 de posturi neocupate nu se mai desființează
Guvernul a amânat desființarea celor aproximativ 200.000 de posturi neocupate, o măsură despre care premierul Marcel Ciolacu și ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a susținut sus și tare că va produce economii masive la bugetul de stat.
De asemenea, nici funcțiile de șef de birou nu vor mai fi desființate de la 1 ianuarie, așa cum prevedea „Ordonanța austerității”, ci de la 30 iunie 2024, asta dacă nu va fi prorogat și acest termen.
Tot până la 30 iunie 2024 a fost amânată și prevedea prin care au fost crescute cerințele pe care trebuie să le îndeplinească structura organizatorică a autorităților și instituțiilor publice: Mai exact,
- pentru constituirea unui serviciu numărul de posturi urma să crească de la 7 la 10
- pentru constituirea unei direcții numărul de posturi urma să crească de la 15 la 20
- pentru constituirea unei direcții generale numărul de posturi urma să crească de la 25 la 35.
În același timp, guvernul Ciolacu a amânat intrarea în vigoare a măsurii prin care instituțiile publice aflate în subordinea autoritățile centrale sau celor locale, care au sub 50 de posturi, urmau să fie comasate sau desființate.
Nicușor Dan: Erau și ultimele două luni în care puteau fi absorbite fondurile europene din exercițiul 2014-2020
„Acum două luni a apărut legea austerității care ne obligă să reorganizăm toate instituțiile până la sfârșitul anului. Erau și ultimele două luni în care puteau fi absorbite fondurile europene din exercițiul 2014-2020. Am organizat zeci de ședințe, am amânat alte lucruri, mulți oameni au lucrat până seara târziu și în weekend. Vineri am terminat propunerea. Tot vineri a venit Guvernul și ne-a spus că s-a răzgândit”, a transmis primarul general, Nicușor Dan.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii