Cum vrea BOR să combată corupția în biserici
Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române propune un ansamblu de măsuri practice pentru întărirea dispozițiilor canonice referitoare la sancționarea corupției în cadrul Bisericii. Aceste propuneri urmează a fi supuse aprobării sinodalilor în cadrul următoarei ședințe de lucru, transmite Cancelaria Sfântului Sinod.
După analiza detaliată a actualelor prevederi statutare și regulamentare în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, Cancelaria Sfântului Sinod a constatat că, deși dreptul de devoluțiune, stabilit conform canonului 11 al Sinodului VII ecumenic, este inclus în statutul central (pentru Patriarhul României) și la nivel mitropolitan (pentru Mitropolit), iar pentru ambele autorități este prevăzută existența unui Corp de inspecție bisericească cu responsabilități generale de control, nu există o corelare între aceste două prevederi statutare.
Pentru a realiza această corelare, este esențial să fie instituite la nivel patriarhal și mitropolitan Corpuri canonice de control juridic și financiar. Acestea ar trebui să fie coordonate de către Patriarhul României sau, respectiv, de către Mitropolit, printr-un ierarh-vicar. În același timp, este crucial să fie angajați specialiști (juriști și economiști) cu experiență în cadrul acestor Corpuri canonice de control juridic și financiar, care să se remarce prin corectitudine, profesionalism și devotament față de Biserică. În plus, este necesară elaborarea și aprobarea unui Regulament pentru aceste Corpuri canonice de control juridic și financiar, care să stipuleze atribuțiile și responsabilitățile acestor organisme, precum și modul lor de organizare și funcționare.
În plus, s-a observat că în Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române nu sunt incluse ca abateri faptele sau încercările de corupție materială, deturnarea de fonduri, obținerea ilegală de fonduri, darea și luarea de mită, traficul de influență și cumpărarea de influență. Prin urmare, devine evidentă necesitatea extinderii Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române cu clauze referitoare la aceste manifestări ale corupției, considerate abateri ce trebuie sancționate de autoritatea bisericească.
Astfel, în cadrul ședinței de lucru desfășurate joi, 14 decembrie 2023, Permanența Consiliului Național Bisericesc a dat aprobare pentru prezentarea tuturor acestor propuneri practice de completare a măsurilor canonice privind sancționarea corupției în Biserică. Acestea vor fi supuse analizei și aprobării în cadrul următoarei ședințe de lucru a Sfântului Sinod.
Comentarii