Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Consiliul Fiscal critică măsurile fiscale adoptate de Guvern: Deficitul va ajunge la 6,5%

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 1 noiembrie 2023

Consiliul Fiscal, instituție condusă de academicianul Daniel Dăianu, critică măsurile fiscale adoptate de guvern și avertizează că deficitul bugetar va ajunge la aproximativ 6,5%, la finele acestui an.

Pachetul de măsuri fiscale pentru care Guvernul României și-a asumat răspunderea a fost publicat în Monitorul Oficial. Potrivit proiectului, de astăzi, 1 noiembrie, se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică. De asemenea, legea modifică Codul Fiscal pentru partea de impozit al microîntreprinderilor și de taxare a contribuțiilor sociale de sănătate, inclusiv cele  datorate de către persoane fizice pentru activități independente. Mai multe detalii aici.

Într-o ședință desfășurată luni, 30 octombrie, Guvernul a făcut o adevărată acrobație cu bugetele instituțiilor, totul pentru a evita să explice public o rectificare bugetară negativ. Ordonatorii de credit au fost obligați să verse banii prevăzuți inițial în buget către Fondul de rezervă aflat la dispoziția premierului, de unde apoi au fost redirecționați către alte instituții.

Consiliul Fiscal critică măsurile Guvernului

„CF a așteptat rectificarea bugetară și a solicitat, în septembrie a.c. , date de la Ministerul de Finanțe pentru a elabora propria opinie. Asistăm acum la adoptarea unei noi ordonanțe – ce vizează bugetul din anul 2023 – care este, în fapt, o rectificare. Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 90/2023, care privește limitarea cheltuielilor publice în ultimele 2 luni ale anului, exprimă îngrijorarea față de perspectiva de a depăși deficitul de anul trecut (care a fost de 5,7% în termeni cash, respectiv 6,3% în termeni ESA) în condițiile în care există angajamente ale Guvernului și ținte aferente procedurii de deficit excesiv. Dar această limitare de cheltuieli se face prin măsuri extreme și printr-un instrument sui generis, Fondul de Rezervă bugetară la dispoziția Guvernului (FRG)”, au transmis reprezentanții Consiliului Fiscal.

Din perspectivă macroeconomică, Consiliul Fiscal susține că este foarte probabilă o generare de arierate la nivelul execuției bugetare cash, ceea ce poate reduce creșterea economică mai mult. În plus instituția critică neprimirea facturilor pentru cheltuieli de investiții deja realizate, neplata facturilor deja primite și rerutarea acestor sume către cheltuieli curente, afirmând că acestea vor afecta mersul economic al României în perioada următoare și vor face ajustarea fiscală mai dificilă în 2024.

Consiliul Fiscal mai afirmă că utilizarea Fondului de Rezervă al Guvernului, înlocuind de facto rectificări bugetare, creează „un precedent ce implică riscuri majore, de la lipsa de transparență în execuția bugetară până la utilizarea discreționară și accentuarea recurgerii la derogări de la regulile fiscale”. Consiliul susține că realizarea unor rectificări bugetare propriu-zise era posibilă, chiar dacă situația este foarte dificilă și este nevoie de măsuri urgente de restricționare a cheltuielilor. Instituția precizează că, având în vedere cadrul instituțional-legislativ și faptul că Ordonanțele Guvernului trebuie aprobate de Parlament, nu este exclus ca o rectificare propriu-zisă să trebuiască să fie adoptată înainte de finalul anului 2023.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW