Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Plățile cash la comercianți, limitate de la 1 noiembrie. Principalele modificări fiscale care se aplică de astăzi

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 1 noiembrie 2023 Etichete: , , , , , ,

Pachetul de măsuri fiscale pentru care Guvernul României și-a asumat răspunderea a fost publicat în Monitorul Oficial. Potrivit proiectului, de astăzi, 1 noiembrie, se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică. De asemenea, legea modifică Codul Fiscal pentru partea de impozit al microîntreprinderilor și de taxare a contribuțiilor sociale de sănătate, inclusiv cele  datorate de către persoane fizice pentru activități independente.

Iată ce alte modificări fiscale intră în vigoare de astăzi, 1 noiembrie:

Acordarea facilităților  acordate celor ce lucrează în IT, construcții, agricultură și industrie alimentară- Se reduc din aceste facilități doar pentru venituri brute din salarii, respectiv asimilate salariilor realizate de persoana fizică, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, după caz, dar numai pentru sume a căror valoare brută este de maxim 10.000 lei.

 

Facilitățile se acordă pentru un singur contract individual de muncă, respectiv pentru acel contract de muncă aferent funcției de bază, așa cum este aleasă ea de către persoana care beneficiază de facilități. De exemplu: dacă o persoană are un contract de muncă la firma A – din domeniul construcțiilor – cu normă întreagă și un contract cu normă parțială la firma B – tot din domeniul construcțiilor, atunci va beneficia de facilități doar la una din aceste societăți. Numai la acea societate la care are funcția de bază.

Facilitățile în cazul contractului individual de muncă cu normă parțială se vor calcula prin raportare la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut de lege pentru activitățile din domeniul specific în situația celor din construcții, agricultură și industrie alimentară, respectiv salariul minim brut pe țară în cazul celor din IT.

Sumele care depășesc venitul brut lunar de 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale.

Ce modificări apar la cota CAS

Cota CAS se va reduce cu procentul contribuției la fondul de pensii administrat privat, prevăzută de Legea 411/2004. Aici e o modificare esențială – nu mai există procentul de 3,75% cu care se va reduce cota de CAS. Acum acel procent poate să fluctueze în funcție de cum și dacă se modifică în legea 411/2004 la art.43. În aceste condiții reducerea CAS ar fi una cu 3,75% până la 31 decembrie 2023 și de 4,75% de la data de 1 ianuarie 2024 .

Se aplică scutire de impozit pe venitul din salarii și asimilate salariilor pentru venituri brute lunare din salarii și asimilate lor, până la un venit brut lunar de maxim 10.000 lei lunar.

Cum se vor face încasările și plățile cash. Ce se întâmplă dacă nu sunt respectate plafoanele de plăți

Potrivit modificărilor fiscale,  sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei. Se pot face încasări și plăți cash între o persoană juridică și o persoana fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană.

Dacă nu se respectă plafoanele de mai sus se aplică amendă de 25% din suma încasată/plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul. Se pot face încasări și plăți între două persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.

Citește și: Adrian Negrescu, analist economic, despre măsurile fiscale propuse de Guvern: Un adevărat măcel. Vom fi și mai săraci

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW