Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Aviz pozitiv pentru Cătălin Predoiu, propunerea PNL la Ministerul Justiției/ A vorbit despre Secția Specială, numiri la Parchete dar și despre MCV

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 30 octombrie 2019 Etichete: , , , , ,

Aviz pozitiv pentru Cătălin Predoiu, propunerea PNL pentru Ministerul Justiției. A primit 38 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă” și 7 „abțineri”.

Cătalin Predoiu, propunerea PNL pentru Ministerul Justiției, a declarat astăzi, la audierile de la Parlament că „de 10 ani, în România, se duce o luptă crâncenă în jurul justiției, care a divizat societatea”. El susține că în toată această perioadă politicienii au încercat și uneori au reușit, să modifice legile „pentru salvarea unui fost lider politic”. Predoiu anunță că nu va da Ordonanțe pe Justiție pentru că așa s-a decis la referendumul din luna mai. 

„De 10 ani în România se duce o luptă crâncenă în jurul justiției, care a divizat societatea. Confruntarea a ajuns și în magistratură, transformată pe alocuri în război. Această situație e intolerabilă și nu mai poate continua. Prin ce va face Parlamentul, războiul din magistratură se poate înteți sau poate înceta. Vă propun să stopăm imediat atacurile la justiție prin legi sau declarații politice. Vă propun pacificarea, dar o pace lucrativă, bazată pe adevăr, în care fiecare judecător și procuror să-și exercite menirea de a face dreptate.

Magistrații trebuie să răspundă pentru calitatea muncii lor, dar care să nu se transforme în presiune sau decizie arbitrară. Sunt de partea celor care susțin că justiția trebuie să rămână independentă față de oricine, mai puțin față de legi. Acțiunea Ministerului Justiției nu poate face abstracție de referendumul pe justiție. Nu voi fi de partea celor care se sustrag justiției și celor care o atacă. Să fim singura țară din UE care rămâne cu MCV ar fi o catastrofă”, a spus Cătalin Predoiu la audieri.

Ministrul propus al Justiției își dorește o colaborare corectă cu Uniunea Europeană astfel încât România să scape cât mai repede de mecanismul MCV.

„Vă propun cooperarea cu Uniunea Europeană demnă, decentă, în care cerem un tratament corect. Ne vom căuta și vom găsi suporteri în Uniunea Europeană. Voi solicita sprijinul europarlamentarilor români pentru a ne susține la Bruxelles pe subiectul MCV. Voi solicita sprijinul dvs. și al MCV. Instituțiile europene trebuie informate corect și complet asupra progreselor. Văd în Comisia Europeană un partener”, a mai spus Predoiu.

Pe de altă parte, Cătălin Predoiu spune că trebuie văzut unde s-a greșit până acum, însă toate aceste cazuri trebuie tratate individual.

„Trebuie să găsim o cale comună pentru ideea de justiție dreaptă pentru cetățeni. Trebuie să găsim tăria să recunoaștem ce nu a fost bine. Sunt de acord că se impuneau ajustări în coduri, în acord cu deciziile CCR și reglementările comunitare. Așa cum știu că unele modificări au fost făcute pentru a bloca anchete. Unele modificări au slăbit instituții juridice pentru salvarea unui fost lider politic, poate și al altora.  Numai justiția poate stabili în ce cazuri s-au încălcat drepturile prin protocoale.

Pot să accept că au fost și erori în lupta anticorupție cum a fost la Ploiești, dar nu pot să ignor meritele procurorilor anticorupție. Orice greșeală trebuie să fie individuală, cum orice succes instituțional nu poate să fie decât colectiv. Procurorii să-și relanseze lupta anticorupție, asumându-și răspunderi. Unele dosare au stat prea mult deschise fără soluții”, a precizat Cătălin Predoiu.

Ministrul propus al Justiției a vorbit și despre Secția Specială, despre Codurile Penale declarate neconstituționale de CCR, dar și despre numirea procurorilor șefi:

„Știu și că Secția specială a luat în vizor tocmai pe cei care au criticat măsurile fostului ministru. Trebuie să oprim acest balans de la o extremă la alta. Trebuie să ne mai abținem să lovim justiția. Să nu mai permitem prin vot sau legi sustragerea din fața justiției. E timpul să alocăm mai multe resurse materiale justiției.

Susțin oprirea proiectelor întoarse de la CCR și regândirea măsurilor. Voi constitui un grup de lucru exhaustiv, vă propun ca grupurile parlamentare să aibă permanent reprezentanții, astfel ca atunci când proiectul va fi gata toți actorii interesați să împărtășească măsurile. Știu că mulți își doresc OUG reparatorie. Nu ar contraveni spiritului referendumului, ci literei sale. Îi rog pe cei care insistă pentru OUG să înțeleagă acest lucru, principiul este să renunțăm la practica excesivă a OUG.

Numirile procurorilor-șefi se va face pe un proces transparent de selecție. Nu există favoriți din start. Selecția va fi transparentă și obiectivă. Criteriul apartenenței politice sau calendarul electoral nu trebuie să aibă nimic de-a face cu anticorupția. Voi cere DIICOT să elaboreze un răspuns devastator pentru toate grupurile organizate și să ignore orice protecție ar avea sau ar părea că ar avea”.

Avocat de profesie, acesta a mai ocupat această funcţie în guvernele Tăriceanu, Boc şi Ungureanu.
În 2008, a fost nominalizat de către premierul de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu, pentru funcţia de ministru al Justiţiei. Mai apoi, în 2012, acesta ocupă din nou funţia de ministru al Justiţiei în timpul guvernului Boc, înainte de asta fiind interimar la Afacerile Externe.
În mandatul lui Cătălin Predoiu la Ministerul Justiţiei au fost adoptate mai multe legi cu impact major pentru sistem printre care cea a micii reforme în Justiţie (2010) privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proiectelor şi noile coduri penale şi civile (2009-2010).

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW