Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Ciolacu recunoaște că plafonul de 9,4%, asumat în PNRR, nu împiedică majorarea pensiilor

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 2 septembrie 2023 Etichete: , ,

După ce timp de 2 ani conducerea PSD a susținut sus și tare că pensiile nu pot fi majorate în conformitate cu promisiunile din campania electorală din cauza plafonului de 9,4% din PIB pentru cheltuieli cu pensiile, asumat de România în PNRR, premierul Marcel Ciolacu a recunoscut că acesta nu reprezintă un impediment pe termen scurt.

Eu, la Comisie, am vorbit de principii, am vorbit şi de eliminarea acelui 9,4% pentru că niciun stat european nu are prevăzut un procent în ceea ce priveşte pensiile. Cred că nu ne deranjează să avem prins să ne încadrăm în media europeană de creştere a pensiilor. Oricum, cei 9,4%, ca să înţelegem foarte clar, am fi ajuns să-l depăşim după anul 2030, dar totuşi este o asumare în faţa Comisiei şi trebuie să fim responsabili şi după ce ni nu o să mai fim în politică. Cred că aceasta este abordarea corectă”, mai spune Ciolacu.

Cum a apărut tema „9,4%”

După ce ani la rând au ridicat până la cer așteptările cetățenilor de majorare a veniturilor, realitățile guvernării într-o perioadă de criză i-au făcut pe sociali-democrați să-și schimbe puțin optica, dar și retorica. Majorarea de 40% a pensiilor, promisă de PSD prin celebra lege a Olguței Vasilescu, s-a transformat în una mult mai modestă, de doar 10%, fapt ce i-a nemulțumit pe mulți dintre votanți.

Pe acest fundal, PSD a lansat ideea că, în realitate, creșterea ar fi fost mult mai mare, dacă în Planul Național de Redresare și Reziliență, elaborat și transmis Comisiei Europene în timpul guvernării PNL-USR-UDMR, nu ar fi fost cuprins un plafon de 9,4% privind alocările pentru pensii.

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul muncii, Marius Budăi / Sursa: Inquam Photos/Octav Ganea

De ce retorica nu se susține

Un calcul simplu ne arată însă că motivul invocat de social-democrați pentru menținerea pensiilor la nivelul actual nu prea este valabil. Pentru anul 2023, Guvernul estimează un PIB de circa 1.350 miliarde lei, în vreme ce cheltuielile cu pensiile pe bază de contributivitate se vor ridica la 111 miliarde lei, adică în jur de 8% din PIB.

Ținând cont de PIB pentru anul 2023, estimat în buget la 1.350 miliarde lei, plafonul de 9,4% destinat pensiilor este de 127 miliarde lei. Altfel spus, în PIB există un spațiu circa 16 miliarde lei pentru majorarea pensiilor, bani care nu se regăsesc și în buget.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW