Predoiu anunță „resetarea” completă a MAI/Sindicalist: Trebuie emis „faimosul” ghid al carierei polițistului
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a menționat că vor fi luate măsuri care vizează polițiștii din România, astfel încât să nu mai fim martorii tragediilor, din cauza faptului că nu se acționează corespunzător, așa cum a concluzionat Corpul de Control din cadrul MAI cu privire la accidentul provocat de Vlad Pascu, tânărul de 19 ani, drogat, care a accidentat mortal doi tineri și i-a rănit pe alți trei. Pe de altă parte, sindicaliștii spun că toate structurile MAI trebuie să fie reorganizate și să aibă mai mulți oameni pe teren.
Potrivit ministrului Predoiu, vor fi propuneri legislative privind cariera polițiștilor. Oficialul de la Interne vrea următoarele măsuri pentru cei care desfășoară activitatea de polițist:
– test antidrog la examenul medical pentru acces în MAi și anual în timpul carierei
-obligativitate de testare în serviciu
-test poligraf dacă nu se trece testul de integritate
-suspendare din funcție, dacă refuză(n.r testul de poligraf)
cursuri obligatorii privind utilizarea aparatelor drugtest, etilometru, recunoașterea drogurilor și a altor substanțe psihoactive
-elaborarea unui ghid de constatare a infracțiunilor care să fie pus la dispoziția polițiștilor
-creșterea numărului de drugteste
-creșterea capacităților de expertizare a laboaratoarelor antidrog la nivelul IGPR. Ministrul Predoiu spune că dorește militarizarea tuturor instituțiilor de învățământ ale MAI.
Președintele Sindicatului Sidepol: Statutul polițistului nu mai este ancorat în realitatea de azi
Gabriel Gîrniță, președintele Sindicatului Sidepol, a declarat pentru Main News, că este necesară o reorganizare a tuturor structurilor MAI, cu efective mărite pe teren, nu în birouri. Mai mult decât atât, sindicalistul Gîrniță spune că statutul polițistului, din punct de vedere legislativ, trebuie regândit total, întrucât nu mai corespunde cu realitatea de azi.
„Trebuie emis faimosul ghid al Carierei polițistului, care să asigure predictibilitate și siguranță în evoluția în cariera, încă de la ieșirea de pe băncile scolii și până la pensionare. Statutul polițistului, acesta trebuie regândit total, datând din anul 2002, nu mai este ancorat în realitatea zilei de azi, ci doar cârpit pe ici-colo, unde a fost nevoie. Este nevoie sa îmbunătățim pregătirea profesională continua și săe facă investiții logistice în dotarea individuală a polițiștilor, pentru a putea avea eficiență maximă”, a precizat președintele Sidepol, Gabriel Gîrniță, pentru Main News.
De asemenea, reprezentantul Sidepol susține că pentru a atrage profesioniști în domeniu, statul trebuie să asigure predictibilitate privind salarizarea și pensionarea cadrelor MAI.
Accidentul produs de Vlad Pascu a scos la iveală mai multe nereguli la nivelul IPJ Constanța. În urma verificărilor, s-a constatat că polițiștii care l-au oprit în trafic tânărul de 19 ani au comis mai multe abateri: de la neaplicarea sancțiunii contravenționale pentru lipsa afișului de „începător”(n.r. deținea permisul auto de trei luni) până la faptul că șoferul nu a fost condus pentru prelevarea probelor biologice. Neaplicarea corectă a legii în acest caz a fost cauzată de pregătirea precară a politiștilor, dar și de vulnerabilitățile din Poliție. Spre exemplu, singurul aparat drugtest de la Poliția Vama Veche nu era disponibil, după cum Main News a mai relatat, iar Poliția nu are o bază de date prin care să verifice existența RCA. Au fost sesizate comisiile disciplinare din cadrul IGPR și Parchetul privind modul în care au acționat politiștii în cazul lui Vlad Pascu. Patru șefi din cadrul IPJ Constanța au demisionat.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii