Securitatea regiunii Mării Negre, în atenția SUA. Ce au discutat oficialii români cu cei americani
Premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu ambasadorul James O’Brien, coordonatorul Biroului pentru aplicarea Sancțiunilor din cadrul Departamentului de Stat al SUA, informează Guvernul României. Potrivit sursei citate, discuțiile au vizat securitatea regiunii Mării Negre, în contextul atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene, aflate în apropierea graniței cu România.
Cei doi oficiali au reafirmat sprijinul pentru securitatea și stabilitatea Republicii Moldova, ca parte esențială pentru securitatea regiunii Mării Negre.
Premierul Marcel Ciolacu a reafirmat decizia României de a sprijini Ucraina pentru continuarea exporturilor de cereale către piețele globale, după decizia unilaterală a Rusiei, de a nu prelungi Inițiativa privind Cerealele la Marea Neagră și a prezentat măsurile complexe implementate de Guvern pentru îmbunătățirea conectivității transfrontaliere cu Ucraina, ceea ce a contribuit la creșterea capacităților de tranzit la punctele de frontieră.
Strategia de Apărare a Mării Negre, adoptată de SUA
Prim-ministrul român a salutat adoptarea de către Administrația SUA a Strategiei privind Marea Neagră, precum și deschiderea Guvernului României de a coopera pentru realizarea obiectivelor strategiei.
Partea română a exprimat, totodată, aprecierea pentru adoptarea de către Senatul american, a legii privind autorizarea bugetului apărării SUA (National Defense Authorization Act/NDAA), care include și proiectul de lege „Black Sea Security Act”. La discuții a participat și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, care a subliniat importanta parteneriatului româno-american
„Parteneriatul strategic româno-american este mai puternic ca oricând. România este astăzi un partener de încredere și valoros, demonstrează ambiție, voință politică, capacitatea de a contribui la implementarea priorităților comune viitoare, inclusiv prin asumarea fermă a rolului de furnizor de securitate în regiune”, a declarat ministrul Apărării Naționale.
Porturile de la Galați și Constanța, „puncte-cheie” pentru exporturile ucrainene
Pentru România, rămâne o prioritate utilizarea și dezvoltarea capacităților de tranzit deja existente și angrenarea sprijinului, inclusiv financiar, al Statelor Unite ale Americii și al Comisiei Europene pentru proiecte care vizează creșterea capacităților de stocare și export prin porturile de la Galați și Constanța, a precizat Guvernul României, după discuțiile cu ambasadorul James O’Brien.
Astfel, porturile românești rămân „punctele -cheie” pentru continuarea exporturilor ucraine. Ministerul Apărării a precizat că „România nu este ținta atacurilor militare rusești”, după ce porturile Ismail și Reni au fost atacate masiv, în ultimele două zile.
Ucraina a deschis un „coridor umanitar” pe Marea Neagră
Ucraina a anunţat, joi, că a instituit un „coridor umanitar”, pentru a permite zecilor de nave de marfă blocate în porturile sale de la izbucnirea războiului de anul trecut să navigheze în Marea Neagră, unde rutele de transport maritim sunt nesigure de când Rusia a ieşit din acordul ce permitea exportul de cereale ucrainene, relatează Reuters.
„Astăzi a început să funcţioneze un nou coridor umanitar temporar”, a declarat telefonic pentru Reuters Oleh Cealîk, purtător de cuvânt al marinei ucrainene. „Coridorul va fi foarte transparent, vom pune camere de luat vederi pe nave şi va exista o transmisiune pentru a arăta că aceasta este o misiune pur umanitară şi nu are niciun scop militar”, a detaliat el, potrivit sursei citate.
Rutele ar urma să fie utilizate în principal pentru navele civile care se află în porturile ucrainene Ciornomorsk, Odesa şi Pivdenni.
Sursă foto: MApN
Comentarii