Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


CCR a publicat motivarea deciziei prin care retrimite în Parlament Legea pensiilor speciale. Argumentele de neconstituționalitate

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 7 august 2023 Etichete: , , , , ,

Curtea Constituţională a României(CCR) a publicat, astăzi, 7 august, motivarea deciziei prin care a fost retrimisă în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale.

Potrivit surselor Main News, motivarea a fost trimisă luni, pentru a fi publicată în Monitorul Oficial. Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat că Parlamentul se va reuni în ședință extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale, în raport de deciciza CCR.

Argumentele judecătorilor CCR se referă, în mare parte, la condițiile de pensionare ale magistraților. Potrivit CCR, acestea nu vizează, în mod clar, baza  de impozitare a pensiilor de serviciu și dacă acest lucru este făcut în mod echitabil.

„În cazul de față, se poate constata că legiuitorul a realizat o diferențiere între pensiile stabilite pe baza principiului contributivității și pensiile de serviciu sub valoarea câștigului salarial mediu net, pe de o parte, și pensiile de serviciu care sunt
superioare valorii câștigului salarial mediu net și excedează aplicării principiului contributivității. Ca
atare, se pune problema dacă o asemenea diferențiere în materie de impunere este justificată în mod
obiectiv și rezonabil”, se arată în decizia CCR. 

 

Condițiile de pensionare afectează independența Justiției

În ceea ce privește  creșterea vârstei  de pensionare a magistraților, CCR susține că Parlamentul a omis să reglementeze normele tranzitorii, ceea ce afectează principiul securității juridice.

„Ca atare, norma analizată sub aspectul stabilirii unei vechimi efective în funcție de 25 de ani (fără perioade asimilate) nu contravine componentei instituționale a independenței justiției, dar lipsa reglementării unor norme tranzitorii raționale care să conducă treptat la finalitatea urmărită, corelată cu pierderea iremediabilă a perioadei asimilate antereferite, conduce la încălcarea componentei instituționale a independenței justiției, cu referire directă la condițiile necesar a fi îndeplinite pentru acordarea pensiei de serviciu”, argumentează CCR.

Recalcularea pensiilor de serviciu în plată

În ceea ce privește recalcularea pensiilor de serviciu în plată, CCR susține că jurisprudența(n.r. deciziile judecătorești pronunțate pe spețe similare) de până acum susțin neretroactivitatea legii. Astfel, o nouă lege se aplică de când intră în  vigoare. Judecătorii CCR motivează că, o asemenea decizie, de a recalcula pensiile de serviciu în plată după o formulă care diminuează baza de calcul încalcă un drept deja dobândit.

„În jurisprudența sa referitoare la principiul neretroactivității legii, Curtea a statuat că, în
esență, consecinţele înscrierii principiului neretroactivităţii în Constituţie, ca un principiu cu aplicabilitate
generală, sunt foarte severe şi, probabil, tocmai de aceea, soluţia aceasta nu se întâlneşte în foarte
multe ţări.

Prin urmare, întrucât recalcularea pensiilor aflate în plată după o formulă care diminuează baza de calcul avută în vedere la data dobândirii dreptului de pensie are drept consecință diminuarea drepturilor aflate în plată, rezultă că art.III din legea criticată încalcă principiul securității juridice în componenta sa privitoare la neretroactivitatea legii [aTotodată, având în vedere că această recalculare vizează beneficiari ai pensiei de serviciu din sistemul justiției coroborat cu faptul că este afectată o garanție a independenței justiției (pensia de serviciu) care a fost activată prin emiterea deciziei de pensionare, rezultă că garanția respectivă nu este efectivă (din moment ce poate fi supusă unor variațiuni care să îi diminueze puterea), fiind fragilizată în sine componenta instituțională a independenței justiției, ceea ce este contrar art.124 alin.(3) din Constituție”.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie. Poate fi consultată integral aici. 

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW