Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Presa maghiară, după scoaterea UDMR de la guvernare: Patriotismul românesc s-a transformat în antimaghiarism. Ce spun analiștii politici

By Dragomir Georgiana , in Politic , at 10 iulie 2023 Etichete: , , , , ,

Presa maghiară critică politica noului Guvern de la București, după ce UDMR a ieșit de la guvernare în luna iunie ac. Jurnaliștii de la Magyar Nemzet numesc „politica-economică” actuală a României „antimaghiarism”, făcând referire la  noțiunea de „patriotism economic”, cuprinsă în programul de guvernare PNL-PSD.

Astfel, publicația mai sus amintită reia afirmația liderului UDMR, Kelemen Hunor, potrivit căruia „scoaterea acestei formațiuni politice de la guvernare a fost premeditată de PSD și PNL”.

Social-democratul Marcel Ciolacu l-a înlocuit fără controverse în fotoliul de premier pe Nicolae Ciucă, în schimb înțelegerea privind schimburile de ministere s-a prăbuşit rapid, astfel încât social-democraţii şi naţional-liberalii au luat-o de la zero, s-au apucat să recroiască guvernul, dar cu punerea la colţ cu bună ştiinţă a celui mai mic partener, UDMR. Dintre argumentele mult vehiculate mai înainte a dispărut brusc referirea la situaţia geopolitică şi la războiul din Ucraina. UDMR nu mai reprezenta vreun plus nici din punctul de vedere al stabilităţii, iar accentul s-a pus exclusiv pe obţinerea portofoliilor dorite”, notează sursa citată.

Jurnaliștii de la Budapestea lansează o ipoteză potrivit căreia UDMR nu ar mai putea fi partid parlamentar, prin renunțarea pragului electoral în vigoare pentru legitimitate în Parlament, 7%.

Un grup de 15 deputaţi naţional-liberali – completaţi cu un social-democrat – intenţionează să scoată UDMR şi din legislativ. Anularea pragului de acces în vigoare, 7%, respectiv a limitei alternative – conform căreia candidaţii care obţin cel puţin 20% din voturi în cel puţin 4 judeţe, ce le permite accesul – a avut drept scop evident anularea reprezentării parlamentare a partidului maghiar. Acest pas este şocant chiar şi în cazul în care nu este susţinut de conducerea celor două partide. Comitetul executiv al PNL a propus respingerea proiectului de lege şi retragerea propunerii”, scrie cotidianul maghiar.

Presa maghiară: „Ciolacu încearcă să pară fiu al poporului”, în contradicție cu Iohannis,  considerat un arogant”

Jurnaliștii de la Magyar Nemzet consideră că actualul premier al României, Marcel Ciolacu, se pregătește pentru prezidențialele din 2024, îar în procesul electoral ar fi angrenat și fostul șef al SRI, Eduard Hellvig, fost secretar general al PNL.

„Liderul social-democrat a anunţat „politica economică patriotică” şi încearcă să apară în faţa opiniei publice drept un „fiu al poporului”, în contradicţie clară cu Iohannis care este considerat un arogant. Naţional-liberalii, partenerii de coaliţie, caută febril un posibil urmaş al lui Iohannis. Nu este întâmplător că zilele acestea a demisionat din funcţie şi directorul SRI, Eduard Hellvig, cel care întărea anterior rândurile PNL. Fostul şef al SRI a ţinut încâ în octombrie anul trecut la Cluj un discurs cu nuanţă de campanie”, scrie sursa amintită.

Cum văd analiștii politici scoaterea UDMR de la guvernare

Andrei Vlăduțescu, analist politic, consideră că analiza jurnaliștilor de la Budapesta este „în stilul fatalist” maghiar.

„Nu, nu cred că UDMR poate fi scos din Parlament. Nu se poate legal. Ei vor avea legitimitate, prin simplul fapt că reprezintă minoritățile.  PSD e un partid care ar trebui să aibă politici sociale, deci, este normal să aibă discurs pe placul românilor. Acum, să așteptăm faptele”, a menționat Andrei Vlăduțescu, pentru Main News.

Cristian Pîrvulescu: Un guvern „mult mai slab” fără UDMR

Înainte de rotativa guvernamentală, politologul Cristian Pîrvulescu menționa pentru Agerpres că „un guvern fără UDMR ar fi mai slab” din punct de vedere politic

„Ar fi un guvern mult mai slab şi, de fapt, ar fi o nereuşită, un eşec al rotativei, pentru că nu s-a respectat protocolul, iar responsabilitatea pentru nerespectarea protocolului aparţine întru totul PSD. Deja este o dovadă a imaturităţii sale politice sau, în orice caz, a leadership-ului actual. UDMR nu prea poate să cedeze, pentru că riscă să intre în conflict cu radicalii din partid şi mai ales cu radicalii din minoritatea maghiară, care abia aşteaptă să poată să atace leadership-ul UDMR pentru a face o schimbare de reprezentativitate în ceea ce priveşte minoritatea maghiară. Deci, situaţia ar fi foarte complicată fără UDMR. Nu că nu s-ar putea guverna. Se poate guverna, se putea şi înainte. Problema e legată de contextul geopolitic şi de situaţia complicată a guvernării în România, unde UDMR s-a dovedit mai disciplinat şi mai loial decât celelalte partide din Coaliţie”, explica Pîrvulescu, pentru sursa citată

Reaminti, UDMR  a anunțat că iese de la guvernare, după ce nu s-a înțeles cu liderii PNL și PSD asupra conducerii unor ministere. Mai multe detalii puteți citi aici.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

 

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW