Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


România va avea două noi penitenciare. Ce sumă este alocată pentru construcția acestora


Administraţia Naţională a Penitenciarelor(ANP) a lansat licitaţiile pentru construirea a două penitenciare în localităţile Unguriu, judeţul Buzău, respectiv Berceni, judeţul Prahova, informează Ministerul Justiției. Pentru construcția acestora, se alocă suma de 175 de milioane de euro. 

Potrivit sursei citate, Penitenciarul Unguriu, din judeţul Buzău, va fi cu regim deschis şi semideschis şi va avea 900 de locuri de cazare. Pentru amenjarea acestuia, s-a estimat un buget în valoare de 228 de milioane de lei (n.r 48 de milioane de euro), iar lucrările de construcţie vor dura patru ani, urmând ca penitenciarul să devină funcţional în 2027.

Ministerul Justiției spune că Penitenciarul din Berceni, situat în judeţul Prahova, va fi de maximă siguranţă cu 1.000 de locuri de cazare şi va avea un regim închis. Pentru acesta, bugetul este estimat la  640 de milioane de lei (n.r. 130 de milioane de euro), iar durata lucrărilor de construcţie este de cinci ani, finanţarea provenind din fonduri externe şi de la bugetul de stat.

Ministrul Justiției, despre „marii fugari” ai României care se plâng de închisorile din România: „Nu mai avem penitenciarele din anii  ’90”

Construcția celor două penitenciare este posibilă datorită  unui împrumut acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Astfel, se vor  crea  1.900 de locuri noi de detenţie în sistemul penitenciar din România, subliniază Ministerul Justiţiei.

Statul român a fost obligat de CEDO, în repetate rânduri, să modernizeze închisorile din România, pentru a respecta drepturile fundamentale ale omului. România a fost condamnată de CEDO, în anul 2022, de 72 de ori, potrivit Europa Liberă, iar cele mai multe dintre cauze se referă la „condițiile inumane, degradante din închisori”. Recent, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, susținea că „România  nu mai are penitenciarele din anii

’90 și, prin urmare, marii fugari ai României, condamnații definitiv pentru fapte de corupție, nu ar avea niciun motiv să se ascundă în alte țări, precum Italia, invocând condițiile inumane din închisorile statului român.

„Nu mai sunt condițiile din anii ’90 . Ei asta invocă, în principal”, declara ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, cu privire la cei care se sustrag de la executarea pedepsei în România.

CITEȘTE ȘI:  Cine sunt românii care se ascund de Justiție în alte state

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW