Thursday, August 6, 2020
Jurnalism corect


Un nou caz de sclavie: Mai mulţi minori din Germania, sechestraţi, bătuţi şi forţaţi să muncească în România

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 27 august 2019 Etichete: , , ,

Procurorii DIICOT au destructurat un grup infracțional organizat de trafic de persoane și de minori. Au fost efectuate opt percheziții domiciliare în comunele Vişeu de Sus şi Leordina. Principalii suspecți sunt doi cetățeni de origine germană, soț și soție, împreună cu alte șase persoane. Anchetatorii spun că mai mulţi tineri, unii minori, ar fi fost aduşi din Germania în România, sub pretextul unui program de reeducare finanţat de statul german, şi obligaţi să muncească. Prin program erau acordați, potrivit unor surse judiciare, câte 2000 de euro /lunar pentru fiecare copil.

Cei doi ar fi constituit, în perioada 2014 – august 2019, „un grup infracțional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza județului Maramureş, a mai multor tineri de naţionalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani”, se arată în comunicatul DIICOT.

Suspecții acționau sub pretextul unui program educativ de reeducare pentru minori.

„Sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative ce vizau recuperarea şi reintegrarea socială a acestora, în baza unor programe şi proiecte derulate şi coordonate de către cei doi suspecţi de naţionalitate germană”, transmite DIICOT.

Minorii, victime ale sclaviei

Copiii erau sechestrați, nu aveau voie să comunice cu familiile lor din Germania și erau obligați să muncească în curțile unor oameni apropiați suspecților. Procurorii menționează faptul că tinerii erau tratați ca niște sclavi, bătuți și amenințați, înfometați, chiar ținuți în frig de către membrii grupării.

„În realitate, tinerii au fost supuşi unui regim de lipsire de libertate, de interzicere în a comunica în exterior cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorităţi române, fiind obligaţi ca, sub pretextul unui aşa-zis „program de reeducare” conceput de către cetăţeanul german, să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici aflaţi în anturajul suspecţilor – dincolo de capacităţile şi limitele fizice ale vârstei lor ori afecţiunilor de care suferă – practicându-se asupra minorilor metode umilitoare, degradante, ţinerea lor în stare de sclavie şi exercitarea asupra lor în mod repetat de acte de violenţă gravă şi ameninţări.

În acest mod tinerilor le-a fost creată o puternică stare de temere şi chiar de traumă ca urmare a bătăilor repetate, privării de hrană, lipsirii de libertate prin închiderea într-un aşa-zis „arest”, exercitării unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor, ţinerii deliberate a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie etc. – toate cu titlu de „pedeapsă” menită să „educe” comportamentul copiilor. Unii dintre minori au avut chiar intenţii suicidale din cauza acestui regim”, mai transmite DIICOT.

Mai mult, membrii grupării le-au confiscat actele și obiectele personale și le-au întrerupt tratamentele pentru diversele afecțiuni medicale pe care le aveau.

„În realitate, victimele sunt excluse de la orice formă de continuare a studiilor, le sunt întrerupte tratamentele medicale pe care le au prescrise ca terapie, li se confiscă actele de identitate, bunurile personale (în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară) şi sunt supuşi metodelor dure şi brutale de aşa-zisă re-educare, adoptate de către suspect şi persoanele din anturajul său, în baza ideilor promovate de acesta cu privire la conceptul de educaţie”, explică procurorii.

O parte din copii au fost identificați și încredinţaţi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Maramureş.

Cum acționau suspecții

Suspecții acționau sub paravanul unui proiect de „reeducare” care presupunea diverse activități educative de recuperare și de reintegrare socială pentru minori. Proiectele educative erau coordonate de soții e origine germană.

În plus de asta, banii pentru finanţarea acestui proiect erau asigurați de statul german și au fost însușiți de mebrii grupului.

„Aşa-zisul program social (finanţat de către statul german) fondat şi coordonat de către suspectul de naţionalitate germană  este reprezentat de serviciul social intitulat „Projekt Maramureş”, al cărui furnizor acreditat este o asociaţie cu sediul în municipiul Baia Mare, jud. Maramureş, din datele deţinute până la acest moment rezultând că aceasta are doar un rol formal în derularea proiectului respectiv, care a primit licenţă de funcţionare din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România, valabilă pentru o perioadă de 5 ani în intervalul 01.02.2016 – 01.02.2021.

În programele oficiale ale acestui proiect sunt prevăzute în scop de reabilitare o multitudine de activităţi recreative, menite să stimuleze dorinţa de linişte şi de integrare a tinerilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educaţie multidisciplinară prin intermediul unor specialişti în pedagogie, psihologie şi diverse activităţi lucrative”, potrivit DIICOT.

Şeful DIICOT a dispus preluarea cauzei de la structura din Maramureş de structura centrală a Direcţiei, având în vedere complexitatea dosarului şi resursele necesare.

În 2016, DIICOT a destructurat o grupare care ținea captivi mai multe persoane, între care copii de 11, respectiv 14 ani, legați în lanțuri. Gruparea de la Berevoiești a primit condamnări la închisoare în prima instanță, dosarul fiind în curs de judecare.

Unele dintre victimele cu handicap au fost supuse inclusiv la abuzuri sexuale extrem de grave.

sursa foto: DIICOT

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW