Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Deputata Partidului Șor, Marina Tauber, reținută în timp ce încerca să părăsească țara

By Dragomir Georgiana , in Republica Moldova , at 1 mai 2023 Etichete: , , , , ,

Deputata Partidului Șor, Marina Tauber, a fost reținută luni, 1 mai, pe Aeroportul de la Chișinău în momentul în  care încerca să iasă din țară. Procurorii anticorupție din R. Moldova precizează că au depus un demers la judecătorul de instrucție pentru înlocuirea măsurii preventive liberarea provizorie sub control judiciar cu arest preventiv, deoarece Tauber a încălcat condițiile măsurii preventive, informează tv8.md

Astăzi dimineața(n.r. luni, 1 mai) Marina Tauber a fost reținută la Aeroportul Internațional Chișinău în rută spre Tel Aviv, Israel prin Istanbul, Turcia. La baza reținerii a stat ordonanța procurorului din Procuratura Anticorupție, emisă tot astăzi, pe motiv că învinuita a încălcat condițiile prevăzute de măsurile preventive aplicate în privința ei (conform art. 170 Codul de procedură penală)”, a anunțat Procuratura Anticorupție din Republica Moldova, potrivit sursei citate.

Deputata Marina Tauber a anunțat prin intermediull Facebook că va face investigații medicale în străinătate, deși știe că urmează să fie reținută.

Am planificat azi să plec în străinătate, deplasarea era planificată de mult. Am nevoie de o vizită medicală și nu știam că o să fie ședință de judecată în privința mea, în legătură cu schimbarea măsurii. Vreau să-i anunț pe toți să nu-și facă griji, eu plec pe câteva zile și revin joi dimineața, am și bilet retur. Am nevoie de această plecare, pentru că nu am avut posibilitate să fac acest lucru anterior și nu știam de planurile procurorilor”, a scris Tauber, pe pagina sa de Facebook.

De ce a ajuns Marina Tauber în boxa acuzaților

Deputata Marina Tauber este cercetată pentru finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor”. Inițial a fost arestată la domiciliu, apoi  plasată sub control judiciar, iar în luna februarie ac  a scăpat de toate restricțiile, după ce Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a admis recursul avocaților în interesele învinuitei.

Astfel, Curtea de apel a revocat obligațiile stabilite anterior prin decizia 5 ianuarie 2023, și anume: să nu părăsească localitatea unde își are domiciliul, decât în condițiile stabilite de către judecătorul de instrucție, sau după caz, de către instanță; să nu comunice cu persoane care au tangență cu procesul penal respectiv și să predea pașaportul judecătorului desemnat cu atribuțiile judecătorului de instrucție.

Potrivit procurorilor, s-a constatat că partidul din care făcea parte, Șor, ar fi primit constant  bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interesul formațiunii politice, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste.

Banii ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a ascunde originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.

CITEȘTE ȘI:  Oligargul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „furtul miliardului”

Sursă foto: Facebook Marina Tauber

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW