Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Guvernul Republicii Moldova pregătește scoaterea în afara legii a Partidului Șor

By Vîrban Robert , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 8 noiembrie 2022 Etichete: , ,

Ministerul Justiției din Republica Moldova a pregătit o sesizare la Curtea Constituțională prin care va solicita declararea neconstituționalității Partidului Șor, plasat pe lista de sancțiuni a Trezoreriei SUA pentru legăturile cu Federația Rusă, a anunțat marți, 8 noiembrie, ministrul de resort, Sergiu Litvinenco. 

Ilan Șor este principalul suspect al jafului din sistemul bancar, în urma căruia Republica Moldova a fost prejudiciată cu 1 miliard de dolari. Oligarhul, în prezent fugit în Israel, a fost arestat în anul 2014 iar 2017 a fost condamnat, în primă instanță, la 7 ani și 6 luni de închisoare.

Beneficiind de sprijinul lui Vladimir Plahotniuc, Șor a înființat un partid politic care îi poartă numele. Partidul Șor a acces în legislativ la ultimele alegeri, reușind să formeze o fracțiune de șase deputați. Într-un sondaj de opinie realizat la începutul lunii octombrie, formațiunea era creditată cu 12,8% din intențiile de vot.

Dacă la debutul pe scena politică s-a profilat drept o formațiune populistă și pro-oligarhică, făcând astfel indirect jocurile Federației Ruse, acum vectorul geopolitic este extrem de pronunțat. În ultimele luni, pe fondul războiului din Ucraina, Partidul Șor a desfășurat în Chișinău mai multe acțiuni de protest în încercarea de destabilizare a societății. Procuratura Anticorupție susține că participanții ar fi fost plătiți cu sume cuprinse între 20 dolari și 100 de dolari.

Sancțiuni din partea SUA

În octombrie 2022, Ilan Șor, Partidul Șor și apropiați ai oligarhului au fost plasați pe lista de sancțiuni a SUA. Potrivit Departamentului Trezoreriei SUA, Șor a colaborat cu cetățeni ruși pentru a crea o alianță politică menită să controleze Parlamentul Republicii Moldova și mai apoi să susțină adoptarea unei serii de acte legislative în interesul Federației Ruse.

Potrivit aceleași surse, din iunie 2022, Șor a primit sprijin din partea Federației Ruse în timp ce Partidul Șor a coordonat cu reprezentanții altor oligarhi pentru a crea instabilitate politică în Republica Moldova. În iunie 2022, arată sursa citată, Șor a cooperat cu entități din Moscova pentru a compromite candidatura Republicii Moldova la Uniunea Europeană în timp ce votul pentru acordarea statutului de candidat era în curs de desfășurare.

Scoaterea Partidului Șor, la Curtea Constituțională

Ca urmare a indicilor tot mai clare că Partidul Șor este de fapt un instrument de influență al Federației Ruse, Guvernul Republicii Moldova pregătește scoaterea sa în afara legii. Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco a anunțat că va solicita Curții Constituționale să declare necostituționalitatea acestei formațiuni.

„Prin toată activitatea sa de până acum, Partidul Șor a acționat împotriva principiilor statului de drept. Or, finanțarea ilegală în cazul acestui partid a fost confirmată de-a lungul timpului prin hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești (alegerile prezidențiale din 2016, alegerile locale în mun.Chișinău din 2018, alegerile parlamentare pe circumscripția Hâncești din 2020, alegerile locale în mun.Bălți din 2021). Din cauza finanțării ilegale, candidații acestui partid au fost excluși din cursele electorale. Observăm că, constatarea finanțărilor ilegale a avut loc în mod constant, aproape la fiecare scrutin electoral, indiferent cine era la guvernare în țară. Plus la aceasta, se cunoaște că instituțiile de drept investighează, prin prisma legislației penale, mai multe acțiuni privind finanțarea acestei formațiuni. De asemenea, constatările autorităților din SUA, dar și materialele ajunse în spațiul public, demonstrează că acest partid promovează interesele unui stat străin, ceea ce înseamnă că acționează împotriva suveranității și independenței țării”, a explicat ministrul justiției, Sergiu Litvinenco.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW