Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cât vom plăti pentru polițele RCA, potrivit noului proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 28 martie 2023

Ministerul Finanțelor a supus dezbaterii publice luni, 27 martie, proiectul Hotărârii de Guvern pentru plafonarea preţurilor la RCA la nivelul din februarie 2023, în contextul insolvenței Euroins, unul dintre cei mai mari jucători de pe această piață. 

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a realizat inițial un proiect de act normativ care prevedea înghețarea pentru 6 luni a tarifelor de primă practicate de asigurători pentru contractele RCA la nivelul de martie 2022.

Numai că acest proiect a fost retras de ordinea de zi a ședinței Executivului de vineri, 24 martie. Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF, susține că decizia de retragere a proiectului a fost luată pentru analizarea observaţiilor primite de instituție, iar premierul Ciucă a promis că actul normativ va fi adoptat săptămâna viitoare.

Cât vom plăti potrivit noului proiect

Conform tarifelor de referință pentru februarie 2023 publicate de la ASF la 8 august, de exemplu, un șofer cu vârsta sub 30 ani care conduce un autoturism cu un motor de sub 1200 centimetri cubi, va trebui să plătească în jur de 1.820 lei, față de 1.280 lei anul trecut.

 

(Sursa: Autoritatea de Supraveghere Financiară)

Noua variantă a proiectului ASF, care plafonează tarifele la nivelul din 28 februarie 2023, va însemna o creștere a prețurilor pentru șoferi față de proiectul propus inițial și apoi retras, întrucât tarifele de referință din august 2022 erau mai mari decât cele din februarie 2022.

(Sursa: Autoritatea de Supraveghere Financiară)

„În ultima perioadă a fost înregistrată o evoluţie ascendentă a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA. Majorarea acestora şi practicarea unor tarife comparabile atât la încheierea contractelor RCA anuale, cât şi a celor subanuale, precum şi suprapunerea acestor practici cu politica majorităţii asigurătorilor de a nu oferi plata în rate la comercializarea contractelor RCA au apărut în contextul unei creşteri ample a preţurilor la energie şi materii prime înregistrate la nivelul economiei naţionale, ce se reflectă în costurile bunurilor de larg consum şi a serviciilor care generează în final dificultăţi financiare atât populaţiei, cât şi operatorilor economici care au obligaţia de a încheia asigurarea RCA pentru vehiculele aflate în proprietate”, arată Ministerul de Finanţe, în Nota de fundamentare a documentului. Detalii aici.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW