Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


România poate face măsurători pe canalul Bîstroe

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 21 martie 2023 Etichete: , , ,

Ucraina și-a dat acordul ca România să efectueze măsurători pe canalul Bîstroe, potrivit ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.

„După săptămâni întregi de controverse este timpul să se facă lumină în această problemă bilaterală! Partea ucraineană a propus României să realizeze propriile măsurători la care noi să desemnăm un expert român!”, a scris Sorin Grindeanu într-o postare pe Facebook.

Amintim că România primise undă verde pentru a începe măsurătorile pe brațul Chilia și pe canalul Bîstroe de la 15 martie, conform reprezentanților Ministerului Transporturilor, însă verificările au început în data de 17 martie, accesul autorităților române fiind permis doar pe brațul Chilia, între km 22 și km 116.

Partea română a solicitat acces pentru măsurători pe sectorul brațului Chilia cuprins între km 11 și km 22, dar și pe canalul Bîstroe.

„În condițiile în care inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, insist că este în interesul ambelor state să fie clarificată situația dragajelor efectuate de Ucraina pe tot brațul Chilia și pe canalul Bâstroe”, a mai spus ministrul de resort.

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioşteanu, a declarat pentru News.ro că măsurătorile se vor face cu nave şi echipamente ucrainene. Acesta estimează că măsurarea celor 65 de kilometri, reprezentând canalul Bîstroe și restul din brațul Chilia, se va finaliza în aproximativ 7-10 zile.

La sfârșitul lunii februarie s-au iscat tensiuni între România și Ucraina pe marginea lucrărilor de pe canalul Bîstroe. Autoritățile române au transmis că ucrainenii ar fi dragat până la 7 metri canalul Bîstroe, ceea ce nu înseamnă simple lucrări de întreținere, așa cum a transmis Ambasada Ucrainei.

Delta Dunării nu a fost afectată

Până în acest moment biodiversitatea din Delta Dunării nu a fost afectată din cauza dragajelor efectuate pe canalul Bîstroe, a anunțat ministrul mediului, Tanczos Barna.

Oficialul a explicat că există un raport preliminar, în urma unor măsurători, pe 14 secţiuni transversale făcute strict pe braţul Chilia, pe o lungime de circa 100 km care arată nu sunt modificări substanţiale cauzate de dragări.

„În ultimele săptămâni, colegii mei de la Administraţia Naţională a Apelor Române şi de la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării nu au stat degeaba şi au făcut primele măsurători care au fost finalizate săptămâna trecută, începute acum două săptămâni, cu privire la debitul Dunării pe Chilia şi pe secţiunile unde avem acces pe apele teritoriale ale României şi unde am mers până la malul celălalt al Dunării, cu acordul partenerilor şi vecinilor noştri ucraineni. Aceste măsurători confirmă faptul că debitele nu s-au modificat faţă de debitele statistice din ultimii 10, 20 de ani în acea zonă. Confirmă, de asemenea, faptul că pe secţiunile, pe cele 14 secţiuni transversale nu sunt modificări substanţiale cauzate de dragări. Dar trebuie subliniat faptul că aceste măsurători vizează 14 puncte, secţiuni transversale pe o lungime de aproape 100 km. Pentru a avea o concluzie generală, avem nevoie de acordul părţii ucrainene care a fost promis şi confirmat verbal, în această săptămână, la întâlnirea bilaterală de la Ministerul Transporturilor şi aşteptăm confirmarea în scris a acestui acord, astfel încât cele trei vapoare pregătite de Ministerul Transporturilor să finalizeze această procedură de măsurare a a adâncimii şi de calculare a debitelor şi să putem trage concluziile finale. Efectele în niciun caz nu vin de azi pe mâine. Biodiversitatea astăzi în Delta Dunării nu este afectată de aceste lucrări. România nu va fi niciodată de acord cu lucrări care să afecteze biodiversitatea în Delta Dunării”, a afirmat Tanczos Barna, întrebat la finalul şedinţei de Guvern dacă a fost afectată biodiversitatea în Delta Dunării, în urma dragărilor făcute.

Iohannis a temperat apele

Președintele Klaus Iohannis a criticat pozițiile liderilor politici de la București, subliniind faptul că problema ar trebui tratată la nivel de experți.

Există o preocupare legitimă pentru Delta Dunării. Însă nu trebuia să amestecăm îngrijorarea pentru prezervarea biodiversității Deltei Dunării cu diverse chestiuni politice de moment. Pe acel canal se draghează de ani de zile, fiindcă ucrainenii navighează pe el (…) Pentru a ști ce se întâmplă acolo e nevoie să vorbim cu ucrainenii, doar că acest lucru nu prea s-a întâmplat. O serie întreagă de politicieni s-au inflamat fără să verifice ce se întâmplă acolo. Au simțit o ocazie să se profileze un pic mai mult în spațiul politic românesc. Politicienii noștri să lase experții și specialiștii să vadă ce se întâmple acolo. Să se discute în bilateral, dar și cu Comisia Europeană. Nu este potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în timpul conferinței de presă susținute în Varșovia.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW