Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Dorin Recean s-a întâlnit cu Nicolae Ciucă la București. Apelul premierului din R.Moldova pentru mediul de afaceri din cele două țări

By Matthew Garvey , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 1 martie 2023 Etichete: , , , ,

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a făcut un apel către mediul de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului să își extindă afacerile și să se folosească de „potențialul economic” al celor două state, în cadrul întâlnirii de miercuri, 1 martie, cu omologul român Nicolae Ciucă.

Dorin Recean se află miercuri la București, în prima vizită oficială în străinătate de când a preluat funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

Recean a fost primit la Palatul Victoria de către Nicolae Ciucă și urmează să se întâlnească și cu Klaus Iohannis și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Printre temele abordate de cei doi prim-miniștri s-au regăsit procesul de integrare al țării vecine în Uniunea Europeană, amenințările aduse de Federația Rusă și cooperarea dintre România și Republicii Moldova.

Mesaj pentru mediul de afaceri din cele două țări

România este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova, iar premierul Dorin Recean i-a încurajat pe oamenii de afaceri să se extindă în cele două state.

În curând vom avea piețe financiare integrate, iar piața de capital de la București va fi accesibilă din Chișinău. Oamenii noștri de afaceri vorbesc aceeași limbă, afacerile noastre vorbesc aceeași limbă, iar prin transpunerea legislației europene malurile Prutului devin și mai apropiate pentru mediul de afaceri”, a fost mesajul lui Dorin Recean.

Totodată, Recean a transmis că își dorește să atragă investițiile companiilor române din sectorul energetic.

Am discutat despre încheierea unor contracte pe termen lung privind achiziția de gaze naturale și energie electrică cu companii din sectorul energetic de pe malul drept al Prutului, în scopul diversificării surselor și creșterii securității aprovizionării cu energie în stânga Prutului”, a adăugat Recean.

La rândul lui, Nicolae Ciucă a subliniat că România va acționa în așa fel încât să crească investițiile în țara vecină. În prezent, România este al doilea cel mai mare investitor în Republica Moldova.

Am convenit să folosim oportunitățile și potențialul de afaceri din ambele țări. Există un potențial de cooperare cât se poate de larg și cred că domeniul economic și comercial poate să vină să aducă un sprijin atât cetățenilor români, cât și celor din R.Moldova. Avem nevoie de stabilitate socio-economică”, a transmis la rândul lui premierul român.

Procesul de integrare în UE

Premierul român a subliniat că a discutat cu omologul din țara vecină despre reformele pe care Guvernul de la Chișinău trebuie să le îndeplinească pentru a avansa în procesul de integrare la UE.

Am discutat agenda privind integrarea europeană a R.Moldova în directă conexiune cu eforturile de reformă ale guvernului de la Chișinău, pentru consolidarea justiției, a statului de drept, eficientizarea administrației și însănătoșirea mediului economic.

Am evidențiat sprijinul activ al României la Bruxelles și în relația cu statele membre pe toate palierele, legate de integrarea europeană. Spre exemplu, pentru integrarea cât mai rapidă în piața internă a UE, am discutat liberalizarea completă a comerțului sau reducerea tarifelor de roaming”, a adăugat Ciucă.

Concret, Recean a precizat că experți români vor fi detașați la Chișinău pentru „consultarea instituțiilor noastre în procesul de aderare la UE, în domenii în care Bucureștiul are experiență de negociere și aderare”.

Va facilita procesul de integrare în UE, ce va deschide oportunitățile pre-aderării pentru societatea și oamenii de afaceri de pe ambele maluri”, a adăugat Recean.

Amenințările Rusiei la adresa Moldovei

Războiul din Ucraina și amenințările la adresa stabilității Republicii Moldova, venite dinspre Rusia, a fost o altă temă abordată de cei doi premieri.

Asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Moldova, de creare artificială de tensiuni, narative ostile, construite pe propagarea intenționată de informații false. L-am asigurat pe omologul meu cu privire la susținerea de neclintit a României cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a R.Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional”, a declarat Nicolae Ciucă.

Ciucă a subliniat că România va continua să fie alături de țara vecină pentru a depăși „crizele și presiunile hibride”.

Apreciez mesajul tranșant și ferm al Bucureștiului, transmis săptămâna trecută, știm că Chișinăul nu este singur în fața provocărilor. R.Moldova își îndeplinește rolul de a asigura pacea și securitate în regiune, având în vedere că avem regiunea Transnistria.

Guvernul e determinat să transforme instituțiile și economia țării pentru a le face puternice, reziliente și pregătite să contribuie decisiv la aderarea Moldovei la UE. Muncim să avem o economie funcțională, să fortificăm domeniul de securitate și apărare și să capacităm instituțiile statului pentru a oferi servicii de calitate cetățenilor”, a fost concluzia premierului din Republica Moldova.

Sursă foto: Guvernul României

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW