Friday, March 24, 2023
Jurnalism corect


EXCLUSIV Cum explică CNAS restanțele de 3,6 miliarde de lei la plata concediilor medicale

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 6 iulie 2022

Numărul ridicat al angajaților care au intrat în concedii medicale în perioada pandemiei de COVID-19, cererile de recuperare a indemnizațiilor completate greșit, deficitul de personal și bugetul insuficient al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) sunt motivele pentru care există restanțe ridicate la plata concediilor medicale, potrivit unui răspuns acordat de CNAS la o solicitare Main News.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate arată că valoarea totală a concediilor medicale a crescut de la an la an, ajungând de la 3,37 de miliarde de lei în anul 2019 la 4,95 de miliarde de lei la finalul anului 2021.

După cum Main News a scris aici, la finalul anului 2021 CNAS avea de decontat 3.63 de miliarde de lei, în timp ce în anii 2020 și 2019 soldul rămas restant s-a situat între 2.443-2.496 de miliarde de lei. În perioada ianuarie-aprilie 2022, sumele restante se ridicau la 3,14 miliarde de lei.

Cum explică CNAS

Într-un răspuns acordat la o solicitare Main News, CNAS a explicat că reprezentanții caselor de asigurare trebuie să respecte o procedură de restituire, iar, în situația în care constată neconcordanțe, aceștia le trimit o notificare angajaților să rectifice datele din cererea inițială în termen de maximum 5 zile.

Principala cauză care conduce la nerestituirea sumelor este aceea că societăţile nu dau curs notificărilor primite de la casele de asigurări de sănătate.

Un dosar se analizează de două, trei ori în funcţie de completările aduse, de multe ori şi acestea parţiale, care implicit rezolvă doar unele inadvertenţe existente în dosarul în cauză, ceea ce conduce la consum de timp şi de resurse umane şi materiale şi implicit la întârzierea la plata sumelor cu această destinaţie”, susține CNAS.

Un alt motiv pentru care sumele restante se ridică la peste 3 miliarde de lei este „creșterea exponențială” a certificatelor de concediu medical acordate în contextul pandemiei de COVID-19.

Menţionăm faptul că ritmul de verificare, validare, acceptare și ordonanţare la plată a cererilor de recuperare este influenţat de condiţionarea plăţii cu prioritate a cererilor de recuperare pentru certificate de concediu medical acordate pentru carantina și izolare”, potrivit sursei citate.

O altă prioritate pentru plata concediilor medicale sunt angajatorii care deschid procedura de faliment sau care încep procedura de radiere.

CNAS a mai acuzat că o mare parte dintre cererile de recuperare a indemnizațiilor sunt completate greșit, întrucât reprezentanții caselor de asigurări depistează „elemente care denaturează valoarea indemnizaţiilor solicitate prin cererea de recuperare”.

Totodată, casele de asigurări de sănătate ne-au comunicat că numărul angajatorilor a crescut de la an la an, crescând și numărul de cereri de recuperare indemnizaţii pentru concedii medicale, cereri cărora le sunt ataşate certificate de concediu medical, iar numărul persoanelor care verifică aceste certificate medicale din punct de vedere medical si economic este insuficient”, arată CNAS.

În plus, CNAS a mai precizat că bugetul aprobat în anul 2022 (3,8 miliarde de lei) este insuficient pentru plata indemnizațiilor în ceea ce privește concediile medicale.

Sursă foto: INQUAM Photos / George Calin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW