Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Cine sunt Marius Voineag și Alex Florența, propunerile lui Predoiu pentru șefia DNA și a Parchetului General

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 27 februarie 2023 Etichete: , , ,

Ministrul Justiției a anunțat luni, 27 februarie, că propunerile pentru funcțiile de Procuror General al României și procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție vor fi Alex Florența și, respectiv, Marius Voineag. Cele două propuneri pot fi catalogate drept surprize, în condițiile în care Voineag și Florența au candidat împotriva actualilor șefi ai celor două parchete. 

Din punct de vedere procedural, candidații propuși de Ministerul Justiției vor fi intervievați de Consiliul Superior al Magistraturii.

Ulterior, propunerile, avizate de CSM, vor fi avansate președintelui Klaus Iohannis.

Marius Voineag – DNA

Contracandidatul lui Crin Bologa a fost adjunctul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică de la Parchetul General, Marius Voineag. De-a lungul carierei, Marius Voineag a lucrat în DIICOT, unde a ocupat funcția de șef al Serviciului de combatere a macrocriminalității economico-financiare.

Procurorul a instrumentat dosare legate de contrabandă și obținere ilegală de fonduri, dar și unul dintre dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu și a fostului șef SIF Banat Dragoș Bîtleanu.

Potrivit declarației de avere completate în anul 2022, are un teren și o casă în Ilfov, un apartament în Galați sau bijuterii de 5.000 de euro. Tot în declarația de avere se arată că are datorii de peste 700.000 de lei la bănci, plus 32.000 către persoane fizice.

În anul 2021 a încasat 502.500 de lei de la un botez, dar și 226.710 lei drept salariu pentru funcția deținută la Parchetul General.

Marius Voineag este membru al Asociației Sportive a Procurorilor din România.

În cadrul interviului, Voineag a subliniat minusurile din activitatea DNA, menționând că ar exista, din punctul său de vedere, probleme legate de formarea profesională a procurorilor, capacitatea tehnologică a parchetului sau din punct de vedere al indicatorilor calitativi.

Voineag a subliniat că în anchetele DNA ar trebui ca investigațiile economice să ocupe „un rol central” și a menționat că „aproape toate” infracțiunile care intră în sfera parchetului anticorupție „generează produs infracțional”.

Totodată, Voineag își dorește să crească rolul Direcției Naționale Anticorupție în ceea ce privește prevenirea faptelor de corupție și a explicat că România se află constant pe ultimele locuri în clasamentul realizat de Transparency International, privind Indicele de Percepție a Corupției.

Motivația principală a fost generată de decalajul între potențialul real al instituției și rezultatele existente în acest moment, mi se pare că DNA este cea mai capitalizată instituție a Ministerului Public, are cele mai mari resurse (…) Nu am perceput-o ca o nevoie intrinsecă, a fost o viziune pe care am vrut s-o exprim în așa fel încât să ducem lucrurile la un alt nivel în cadrul DNA”, a răspuns Marius Voineag, întrebat de ce a ales să candideze pentru postul de procuror-șef al DNA.

Alex Florența – Parchetul General

Alex Florența este șeful Serviciului de crimă organizată de la DIICOT București, iar în cariera de procuror a fost șeful DIICOT Timișoara și DIICOT Sibiu. La Timișoara, Alex Florența a instrumentat dosare ample de trafic de droguri, de contrabandă și șpagă la granițele țării sau un dosar legat de un plan de asasinare a unui jurnalist Pressalert.

În cadrul interviului, procurorul a transmis că Parchetul General „nu-și asumă niciun rol activ în demararea unor anchete penale și în identificarea domeniilor prioritare a infracțiunilor”, potrivit Agerpres.

Ministerul Public nu-şi mai asumă niciun rol activ în ce înseamnă demararea unor anchete penale şi în identificarea, mai ales, a domeniilor prioritare, dincolo de nişte declaraţii de bune intenţii pe care ni le asumăm câteodată în câte un proiect de bilanţ sau alt document similar. Tot ce ţine de componenta de cunoaştere a fenomenului infracţional este în momentul de faţă şi a fost de-a lungul timpului externalizată total. Considerăm de fiecare dată că orice altă instituţie trebuie să se ocupe de acest fenomen, dar nu şi noi”, a fost una dintre criticile aduse de Alex Florența modului în care funcționează Parchetul General în cadrul interviului de selecție.

Alex Florența a transmis că își dorește ca Parchetul General să intensifice numărul sesizărilor din oficiu și să se implice în procesul decizional ce privește soarta instituției.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW