Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ce semnificație are mesajul istoric transmis de Joe Biden cetățenilor din Republica Moldova / Explicațiile specialiștilor

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 21 februarie 2023 Etichete: , , , ,

„Un rând de aplauze pentru doamna președinte” Maia Sandu, a încheiat liderul de la Casa Albă, Joe Biden, partea din discursul susținut marți, 21 februarie, la Varșovia, prin care a făcut un angajament istoric de a proteja Republica Moldova în fața amenințărilor venite dinspre Moscova. 

Ne dorim ca și oamenii din Moldova să trăiască în libertate. Maia Sandu, suntem mândri să stăm lângă dumneavoastră. Un rând de aplauze pentru doamna președinte”, a transmis Joe Biden, în timpul discursului susținut în timpul reuniunii formatului București B9, ce a avut loc la Varșovia, cu Maia Sandu parte din audiență.

Main News a stat de vorbă cu politologul Andrei Țăranu, prodecanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA București, și cu Ioana Constantin-Bercean, cercetător al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „I.C. Brătianu” (ISPRI) din cadrul Academiei Române și doctor în relații internaționale.

Profesorul universitar Andrei Țăranu a explicat că referința vine într-un moment „foarte important”, în care Maia Sandu și noul premier al Republicii Moldova, Dorin Recean, au lansat mesaje potrivit cărora R.Moldova și-ar dori să renunțe la statutul de neutralitate și să se apropie de NATO.

Presupun că toate demersurile făcute în ultime vreme sunt îndreptate spre acest deziderat. Ea a început să facă demersurile și, iată, președintele SUA a aflat și îi acordă sprijinul într-un moment foarte important, pentru că formatul București 9 va deveni formatul București 10 (n.r. cu posibila includere a Republicii Moldova), sau chiar București 11 dacă vine și Zelenski.

America a fost întotdeauna foarte implicată în Republica Moldova și acum depinde ce înțelegem, să ne aducem aminte că pentru o perioadă Plahotniuc a fost fugit în America. America este ambivalentă în această viziune cu lumea occidentală, acolo este vorba clar de interese strategice pe care, aflată în poziția în care se află, Republica Moldova este foarte importantă”, a comentat Andrei Țăranu, într-o declarație acordată Main News.

Parcursul Republicii Moldova către Occident, în schimb, ar putea fi deraiat de Federația Rusă. Pe parcursul zilei de marți, Kremlinul a anulat un decret în care Federația Rusă se angaja să rezolve conflictul transnistrean „pe baza respectării suveranității, integrității teritoriale și statutului de neutralitate a Republicii Moldova”, potrivit Deschide.MD.

Ioana Constantin Bercean a subliniat că, odată cu discursul lui Joe Biden, Republica Moldova a intrat pe harta geopolitică internațională.

Moldova este sub această presiune imensă a propagandei Federației Ruse și nu este de azi, este de la declararea independenței Republicii Moldova. Unii comentatori cred că anularea acestui decret este un prim pas făcut spre anexarea Transnistriei, unde se află acele trupe ale Federației Ruse, puțin peste 1.000 de soldați, cu scopul de „menținere a păcii”, o exprimare falsă a ceea ce se întâmplă acolo, întrucât acele trupe sunt acolo prin decizia Federației Ruse.

Exprimarea aceasta explicită în fața unei audiențe atât de mari, atât fizic, cât și în media, înseamnă un angajament luat de SUA față de Republica Moldova, care nu are o armată comparabilă cu a Ucrainei, nu are angajamente sau acorduri de apărare cu Occidentul, nu este un stat NATO. Pentru președinta Maia Sandu, cât și pentru populația pro-europeană din Republica Moldova este un lucru important și o asigurare foarte bine venită în acest context, mai ales că nu putem ști exact care sunt intențiile Kremlinului în ceea ce privește Republica Moldova”, a explicat Ioana Constantin-Bercean pentru Main News.

CITEȘTE ȘI: 1 an de război în Estul Europei. Ce s-a schimbat după invazia rusă în Ucraina? Ioana Constantin Bercean, expert în relații internaționale: Nu putem vorbi de o înfrângere totală a Rusiei – INTERVIU

Sursă foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW