Thursday, January 2, 2025
Jurnalism corect


Semne de întrebare privind modificarea Codului Penal, propusă de Lucian Bode și Nicolae Ciucă

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 8 februarie 2023 Etichete: ,

Propunerea legislativă de modificare a Codului Penal, inițiată în urmă cu o zi de prim-ministrul Nicolae Ciucă și de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ridică semne de întrebare. Nouă organizații ale societății civile reclamă că modificarea articolului 371 din Codul Penal, prin înăsprirea pedepselor pentru tulburarea liniștii publice, ar restricționa abuziv libertatea întrunirilor și dreptul la liberă exprimare. Main News a stat de vorbă cu Laura Ștefan, coordonatorul activităților anticorupție pentru Expert Forum, care pune la îndoială constituționalitatea normei penale.

Proiectul de lege propus de cei doi liberali are în vedere sancționarea mai aspră a tulburării ordinii publice, cu închisoare de la 1 la 5 ani. În prezent, tulburarea ordinii publice se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Mai mult, dacă fapta este săvârșită de două sau mai multe persoane sau dacă făptuitorul are asupra sa „o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea sau integritatea corporală a persoanelor”, pedeapsa, conform proiectul de lege Ciucă-Bode, este închisoarea de la 2 la 7 ani.

„Mi se pare o exagerare în acest moment. Nu cred că de închisoare avem nevoie pentru a ajunge la o oarecare înțelegere în societatea românească. Nu asta e soluția. Și, în general, înăsprirea acestui tip de pedepse nu ajută în niciun fel. Dimpotrivă, este o încălcare a libertăților cetățenești”, a declarat Laura Ștefan pentru Main News.

Semne de întrebare privind constituționalitatea

Coordonatorul activităților anticorupție pentru Expert Forum a explicat și că formularea privind obiectele care ar aduce o pedeapsă mai mare făptuitorului nu este suficient de riguroasă pentru a îndeplini condiția de predictibilitate a normei penale.

„După părerea mea, aceasta nu este o formulare care să îndeplinească condiția predictibilității pentru o normă penală. O normă penală este constituțională doar dacă este predictibilă. Adică oricine citește norma înțelege ce n-are voie să facă. Trebuie să fim foarte clari. Vorbim despre cuțite, grenade, artificii?! Vorbim și despre un capsator cu care pot să dau în cap cuiva? Această formulare nu este suficient de riguroasă pentru a îndeplini condiția de predictibilitatea a normei penale. Deci după părerea mea aceasta este o prevedere care ar pica la un examen de constituționalitate”, a mai spus Laura Ștefan.

Nouă ONG-uri cer respingerea legii Ciucă-Bode

Într-o scrisoare deschisă, nouă organizații ale societății civile reclamă că modificarea articolului 371 din Codul Penal, prin înăsprirea pedepselor pentru tulburarea liniștii publice, „ar introduce sancțiuni disproporționate, de natură a restricționa abuziv libertatea întrunirilor și dreptul la liberă exprimare.”

Mai mult, ONG-urile susțin că inițiativa legislativă a celor doi liberali este „în oglindă” cu o propunere a PSD din 2017. Propunerea social-democraților din urmă cu șase ani nu s-a materializat, ca urmare a reacției publice.

Ce nouă organizații cer respingerea inițiativei legislative.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW