Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


ÎCCJ critică proiectul de lege privind impozitarea pensiilor speciale/3600 de magistrați sunt afectați

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 1 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție și-au manifestat, marți, nemulțumirea față de legea privind impozitarea pensiilor speciale votată recent la Senat și care urmează să intre la vot în Camera Deputaților. Propunerea legislativă este inițiată de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și prevede că pensiile mai mari de 7.000 de lei vor fi impozitate cu 30%, iar cele de peste de 10.000 de lei, cu 50%.

Cei mai afectați de această lege sunt magistrații. 3600 de procurori și judecători primesc pensii de serviciu cunoscute ca fiind „pensii speciale”, a căror valoare medie este de 18.000 de lei. Potrivit unui comunicat al Înaltei Curți de Casație și Justiție proiectul de lege a fost inițiat fără consultarea celor din domeniu, dar și fără studiu de impact.

„Lipsa unor consultări reale a tuturor categoriilor de destinatari ale căror drepturi sunt vizate în mod direct, contextul şi urgența cu care se derulează procedura legislativă, lipsa unor studii de impact asupra efectelor generate de adoptarea proiectului, sunt aspecte care nu corespund unor minime exigențe în materia procedurii de modificare a legilor.

Susținerea proiectului de lege exclusiv prin prisma unor argumente de natură preponderent financiar-bugetară, potrivit materialelor supuse dezbaterii publice, conduce la soluții legislative conjuncturale, care nu au în vedere toate implicațiile pe termen lung ale unor modificări de substanță aduse drepturilor vizate de proiectul legislativ”, se precizează în comunicatul ÎCCJ.

Câte pensii speciale se dau în România

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu este de aproape 9.200 de persoane, conform datelor centralizate de Casă Națională de Pensii Publice (CNPP). Cei mai mulți, respectiv 3.600, sunt beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor. Pensia medie în cazul acestora este de 18.000 de lei.
De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României beneficiază 850 de persoane care încasează lunar aproape 5500 de lei.
În ceea ce privește beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea și completarea Legii 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, numărul acestora este de 820 de persoane, pensia medie ridicându-se la 4.400 de lei.
Alți beneficiari ai pensiilor de serviciu – cunoscute că fiind pensii speciale – sunt aviatorii, pentru care statul plătește 11.000 de lei lunar, cei care au lucrat la Curtea de Conturi – 600 de persoane – cu o pensie lunară de 4.300 de lei.
De asemenea, mai primește pensii speciale personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al Parchetelor pentru care pensia medie este de 4.024 de lei.

CSM, aviz negativ pe proiectul de impozitare a pensiilor speciale

Și CSM a dat aviz negativ pentru impozitarea pensiilor speciale, motivând că în acest fel se încalcă Constituția.
“Ignorând aceste garanții constituționale și opinia constant exprimată de Consiliu, puterea executivă a înaintat proiectul de act normativ privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare prin care se elimină în mod flagrant, prin mijloace fiscale mascate sub formă unei suprataxe pe veniturile din pensii și indemnizații pentru limită de vârstă, pensia de serviciu a judecătorilor și procurorilor, încălcând astfel fără reținere independența obiectivă a magistraților din această perspectivă”, a precizat CSM într-un comunicat de presă.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW