Banca Națională a majorat dobânda de referință cu 0,25%. Prognoza BNR legată de inflație
Banca Națională a României (BNR) a decis în ședința de marți, 10 ianuarie, să mărească dobânda de politică monetară de la 6,75% la 7%.
Dobânda de referință se situa în luna noiembrie a anului 2021 în jurul valorii de 1,5%, dar, pe parcursul anului 2022, a fost mărită de peste 7 ori.
În ședința de marți, rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) a fost crescută la 8% pe an (de la 7,75%/an), iar rata dobânzii la facilitatea de depozit a ajuns la 6% (de la 5,75%).
BNR a mai menționat că rata anuală a inflației a ajuns în noiembrie 2022 la 16,76%, „peste nivelul prognozat”.
„Creșterea a fost determinată și în acest interval mai cu seamă de majorarea prețurilor alimentelor (…) dar și de scumpirea mai pronunțată a mărfurilor nealimentare și a serviciilor de piață. Impactul lor a fost contrabalansat totuși consistent de scăderea dinamicii prețului combustibililor, pe fondul trendului descendent al cotației petrolului, precum și al plafonării prețului lemnelor de foc”, se arată în comunicatul BNR.
În schimb, arată reprezentanții Băncii Naționale, activitatea economică în România a crescut în trimestrul III al anului 2022 cu 1,3% față de trimestrul al doilea, „depășind astfel semnificativ previziunile”, în timp ce creșterea Produsului Intern Brut a continuat să decelereze.
„Creșterea economică a fost susținută, de această dată, în principal de formarea brută de capital fix, și doar în secundar de consumul gospodăriilor populației, în timp ce evoluția exportului net a redevenit puternic contracționistă, în condițiile în care dinamica anuală a volumului importului a depășit-o sensibil pe cea a volumului exportului de bunuri și servicii”, arată BNR.
BNR mai notează că rata anuală a inflației va scădea „probabil” la finalul primelor trei luni din anul 2023 și „va coborî semnificativ mai alert ulterior, ajungând la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent, ca efect al prelungirii schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie până la 31 martie 2025, concomitent cu modificarea caracteristicilor acestora începând cu 1 ianuarie 2023”.
„În perspectivă apropiată, determinanții principali ai descreșterii dinamicii anuale a inflației vor fi însă efectele de bază dezinflaționiste asociate creșterilor ample consemnate anterior de prețurile energiei și combustibililor, precum și trendul descendent relativ mai accentuat al cotației petrolului din ultimele luni”, potrivit sursei citate.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii