Măsura prin care Ministerul Sănătății ia în calcul să suspende exportul unor antibiotice, criticată de distribuitorii de medicamente
Măsura prin care Ministerul Sănătății vizează să suspende exportul unor medicamente antibiotice și antitermice pe o perioadă de 6 luni, în condițiile în care în România a fost declarată stare de alertă epidemică, a fost contestată de Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), potrivit unui comunicat transmis luni, 9 ianuarie.
Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională, la finalul anului, un Ordin prin care vizează să suspende temporar exportul a 13 substanțe active, antibiotice și antitermice cu administrare orală, printre care se regăsesc și siropuri care conțin paracetamol și ibuprofen.
„Pentru evitarea disfuncționalităților în asigurarea antibioticelor și antitermicelor de uz pediatric, disfuncționalități ce conduc fără posibilitate de interpretare la sincope grave în îmbunătățirea stării de sănătate a bolnavilor, cu consecințe critice ce pot fi ușor de prevăzut pentru viața acestora în perioada de criză, Ministerul Sănătății înțelege să adopte această măsură”, este explicația Ministerului Sănătății.
Numai că Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente susține că 5 dintre cele 13 substanțe active nu sunt exportate în general, alte două nu se pot comercializa în România, iar pentru restul există „cel puțin 70 de preparate comerciale disponibile în România, dintre care doar 3 au fost exportate anterior acestei crize, fără a afecta disponibilitatea acestora”.
„Preparatele pe bază de ibuprofen și paracetamol nu se exportă intracomunitar din România, dimportivă, unele se importă paralel. În general, nu se poate vorbi despre o criză a medicamentelor atât timp cât pentru o anumită substanță activă există alternative generice disponibile în număr mare în piață”, susțin specialiștii din domeniul farmaceutic.
ADEM mai invocă alte situații în care Ministerul Sănătății a suspendat exportul unor medicamente, precum criza vaccinului ROR sau a imunoglobulinelor, menționând că problemele de aprovizionare din țară nu au fost rezolvate prin această măsură.
Totodată, specialiștii din domeniul farmaceutic mai citează un punct de vedere al Comisiei Europene dat în anul 2020, prin care executivul european nota că „interdicțiile la export afectează în mod negativ disponibilitatea medicamentelor destinate pacienților europeni, chiar și atunci când sunt justificate din punct de vedere juridic”.
„Prin urmare, ADEM consideră că măsura de suspendare a exportului este redundantă și nejustificată, creând turbulențe inutile în Piața Unică. Nu înțelegem măsura, nu înțelegem de ce se propun pentru suspendare la export medicamente care nu se exportă, nu suntem de acord cu măsura și solicităm clarificări pe această cale”, se arată în comunicatul citat.
Motivele de fabricație, cererea și consumul ridicate, întârzierile sau indisponibilitatea materiilor prime necesare formelor de ambalare, a substanțelor active, creșterea prețurilor la utilități, dar și consumul excesiv de antibiotice în România sunt principalele motive care ar putea duce la lipsa medicamentelor de la raft, mai arată ADEM.
„De ani de zile se cere o strategie pentru a combate mai eficient deficitul de medicamente, pentru a putea anticipa mai bine blocajele dar din istorie se pare că nu invatam nimic, nici măcar din recenta istorie Covid-19. Măsura nu rezolvă sub nici o formă problemele deja cunoscute care provoacă penurii și care țin de producători și bugete alocate medicamentelor(…)
Din România s-au retras și se retrag in permanență medicamente generice, accesibile ca preț pentru populația sărăcită deja din cauza inflației foarte ridicate. Aceste aspecte reprezintă soluții reale și eficiente, în timp ce autoritățile sunt preocupate excesiv de suspendarea exportului, care nu ar reprezenta sub nici o formă un subiect daca problemele fundamentale ale pieței farma ar fi reglate”, mai menționează sursa citată.
Context
Ordinul menționat a fost publicat de Ministerul Sănătății pe 30 decembrie, în transparență decizională. Pe 3 ianuarie, Ordinul a fost trimis Comisiei Europene pentru avizare, dar răspunsul executivului european nu a venit până la momentul publicării acestui articol.
Ministrul Alexandru Rafila a explicat, luni, că problema aprovizionării în farmacii cu substanțele menționate este dată de „o creștere exponențială a consumului și de întârzieri importante în livrarea materiei prime din China” și a menționat că va avea marți o discuție cu distribuitorii de medicamente.
„Ne vom întâlni cu distribuitorii ca să putem să avem o politică coerentă care să includă profesioniştii din sănătate, producătorii de medicamente, distribuitorii de medicamente şi să putem trece cu bine peste această perioadă în care şi România, la fel ca şi în restul Europei, acest val de viroze respiratorii se manifestă şi bineînţeles că pacienţii au nevoie de tratament”, a declarat ministrul Sănătății, citat de News.ro.
Rafila a mai precizat că avizul Comisiei Europene ar urma să vină până la finalul săptămânii.
Lista substanțelor care ar urma să fie suspendate la export:
- AMOXICILLINUM
- AMOXICILLINUM + ACIDUM CLAVULANICUM
- AZITHROMYCINUM
- CEFACLORUM
- CEFALEXINUM
- CEFIXIMUM
- CEFPODOXIMUM
- CEFUROXIMUM
- CLARITHROMYCINUM
- FOSFOMYCINUM
- PHENOXYMETHYLPENICILLINUM
- SULFAMETHOXAZOLUM + TRIMETHOPRIMUM
- SULTAMICILLINUM
- IBUPROFENUM SUSP. ORALA
- PARACETAMOLUM SOL. ORALA
- PARACETAMOLUM SIROP
Sursă foto: Inquam Photos / Alexandru Busca
Comentarii