Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Proiectul privind securitatea și apărarea cibernetică a României, adoptat de Camera Deputaților

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 19 decembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Camera Deputaților a adoptat luni, 19 decembrie, în calitate de prim for sesizat, proiectul de Lege privind securitatea și apărarea cibernetică a României, parte a pachetului de Legi ale securității naționale. Proiectul va fi trimis în Senat, for decizional în acest caz.

Proiectul de Lege privind securitatea și apărarea cibernetică a României a fost adoptat cu 180 de voturi „pentru”, 39 de voturi „contra” și 47 de abțineri.

Maniera prin care proiectul a trecut de Camera Deputaților a fost, însă, criticată de USR și de Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI).

Partidul de opoziție a transmis că Legea a fost adoptată „pe repede-înainte”, fără să existe „o dezbatere reală în spațiul public și în Parlament”, lucru semnalat și de ApTI.

Proiectul privind securitatea și apărarea cibernetică a României a fost introdus pe ordinea de zi a plenului în aceeași zi în care a trecut prin comisii, unde a primit cu viteza fulgerului raport favorabil. Amendamentele au fost respinse în bloc, fără dezbateri, pe „motiv” că ar dura prea mult să fie discutate și că se vor dezbate la Senat. Doar că PSD-PNL intenționează să treacă proiectul și de Senat până miercuri, ceea ce înseamnă că o lege vitală pentru securitatea României va fi adoptată în doar trei zile”, arată USR într-un comunicat de presă.

Într-o analiză postată pe 8 decembrie, ApTI acuza că proiectul de lege „aduce militarizarea și securismul erei digitale la un nou nivel”, prin:

  • „Identificarea principalului pericol al securității statului – cetățenii și persoanele juridice, cu sau fără scop lucrativ – care „furnizează servicii publice ori de interes public” care vor fi obligați – printre altele – sa notifice orice incident de securitate în 48 de ore. Evident, exclusiv pentru securitatea și binele statului!
  • Adăugarea unor noi amenzi care încep de la 5.000 de lei și ajung până la 10% din cifra de afaceri, în cazul firmelor, pentru orice greșeală în acest sens!
  • Păstrarea obligațiilor de delatori profesioniști pentru ce ar trebui sa fie „doctorul” în ecuația securității cibernetice.
  • Lărgirea atribuțiilor SRI, inclusiv pentru „campanii de propagandă sau dezinformare”

În schimb, în expunerea de motive se arată că „în lipsa acestei legi, statul român nu va dispune de pârghiile necesare diminuării vulnerabilităţilor de securitate cibernetică şi asigurării apărării cibernetice, în scopul reducerii riscurilor la adresa securității rețelelor și sistemelor informatice ale statului”.

MAI MULTE DETALII, AICI: Cum va aborda România amenințările digitale / Proiectul privind securitatea și apărarea cibernetică, pus în dezbatere publică

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW