Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Dezbatere aprinsă în Parlamentul European pe tema respingerii aderării României și Bulgariei la Schengen

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 13 decembrie 2022

Parlamentul European a organizat marți, 13 decembrie, o dezbatere pe tema respingerii aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Prezentă la eveniment, Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, a transmis că va face tot posibilul ca obiectivul celor două țări să fie îndeplinit anul viitor, în vreme ce europarlamentarii români, aproape la unison, au cerut mai multă solidaritate europeană.

S-au aruncat cuvinte grele în plenul Parlamentului European de la Strasburg în cadrul dezbaterii privind respingerea aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. În luările de cuvânt, cei mai mulți dintre europarlamentarii din România au criticat vehement atitudinea cancelarului Austriei, Karl Nehammer, solicitând totodată implicarea Comisiei Europene.

Siegfried Mureșan (PNL): Aderarea României la spaţiul Schengen este un obiectiv fundamental pentru ţara mea, România. Oamenii vor acest lucru tocmai fiindcă sunt pro-europeni, fiindcă vor să fie mai aproape de Europa. Pentru a atinge acest obiectiv, am făcut foarte multe eforturi. Am securizat frontiera României conform celor mai înalte standarde internaţionale, am îndeplinit toate condiţiile, lucru confirmat de Comisia Europeană în repetate rânduri. Am reformat Justiţia astfel încât Mecanismul de Cooperare şi Verificare să fie ridicat. Toate evaluările Comisiei şi ale experţilor statelor membre confirmă că România este pregătită să adere la spaţiul Schengen şi că acest lucru ar face întreg spaţiu Schengen mai sigur. Am reuşit să avem sprijinul a 26 din 27 de state membre.

Dacian Cioloș (Reper): Acesta nu este şi nu poate fi considerat un subiect închis, după votul din Consiliul JAI de săptămâna trecută pentru că nu mai este un subiect care vizează doar Austria, Bulgaria şi România. Aderarea României la Schengen a devenit o problemă politică europeană pentru că veto-ul Austriei din JAI nu are de a face cu niciun criteriu Schengen şi cu politica de migraţie şi asta trebuie discutată şi rezolvată în Consiliul European.

Rareș Bogdan: Acest vot a umilit România şi ţine ostatici milioane de români. Votul Austriei sfidează articolul 2 al Tratatului UE, care spune că statul de drept e o valore fundamentală. Cancelarul Nehammer are o atitudine iliberală şi absolut rasistă. Potrivit acestor acte normative România are dreptul să i se ridice controalele la frontieră dacă respectă aqui-ul Schengen. România a trecut de toate evaluările. A fost ridicat MCV. Au fost vizite de evaluare. Sunt fapte pe care cancelarul austriac le ignoră, sub pretextul că nu vrea imigranţi în ţara sa. O minciună cap-coadă. A ordonat al doilea dictat de la Viena pentru români.

Dan Nica (PSD): Din păcate, JAI a adus un moment ruşinoş. Austria a decis să ţină ţara mea ostatică la poarta Schengen. Îi spunem domnului cancelar că România nu merită aşa ceva. Răspunsul trebuie să fie unul european.

Carmen Avram (PSD): M-am simțit umilită și îngrozită. Un moment jignitor care s-a bazat pe o minciună. Domnule Nehamer, pe cine ați avut în spate? România a fost respinsă de o singură voce, care s-a sprijinit pe pretexte false.

Cristian Bușoi (PNL): Blocarea accesului României și Bulgariei a fost un act nedrept. Reprezintă o sfidare la adresa celorlalte state membre, la adresa Comisiei Europene.

Maria Grapini (PUSL): Problema este rezultatul. Nu România și Bulgaria au fost sfidate, ci toate instituțiile europene. Problema este ce facem când o țară membră încalcă un regulament.

Nicu Ștefănuță (USR): Regret că în această sală că suntem aproape doar români și bulgari. Guvernul austriac crede că austriecii nu au încredere în români, însă medicii români îi tratează pe austrieci…

Alexander Iordanov (Bulgaria): Nu sunt deloc surprins de decizia austriecilor. Acum câțiva ani ministrul de externe al Austriei a dansat vals cu Vladimir Putin. Faptul că România și Bulgaria nu au fost primite ține de Kremlin. Frontiera externă este mai bine protejată, dacă Bulgaria va fi membră Schengen.

Tudor Ciuhodaru (PSD): Nu schimbați regulile în timpul jocului. Cine seamă vânt, culege furtună.

Vlad Nistor (PNL): Un atac pe care un român ca mine îl umple de indignare. Indignarea ar trebui să fie pentru toți cei 500 milioane de cetăți UE. Comisia nu poate sta indiferentă.

Tsvetelina Penkova (Bulgaria): Aceasta nu este o poziție europeană. nu putem permite să existe astfel de comportamente discriminatorii în fața unor cetățeni cinstiți.

Daniel Buda (PNL): Votul Austriei a fost dat împotriva unității UE. Karl Nehhamer, știi bine că nu România nu este responsabilă pentru cei 75.000 de migranți din Austria. Prin minciună nu se poate construi nimic durabil.

Tomislav Sokol (Croația): Nu trebuie să uităm de România și Bulgaria. Sprijin pe deplin aderarea lor la Spațiul Schengen.

Marian Marinescu (PNL): Consecințele negative, în special economice, vor continua. Care este opinia dumneavoastră (n.r. – Ylva Johansson, comisarul pentru afaceri interne) dacă România și Bulgaria vor crea un spațiu de liberă circulație?

Eugen Tomac (PMP): Din păcate Consiliul JAI a anulat două articole importante din Tratat – libertatea de circulație a cetățenilor europeni și libertatea de circulație a bunurilor. Vă cer să mergeți la CJUE și să apărați Tratatul UE.

Ylva Johansson (comisarul european pentru afaceri interne): Când, nu dacă, România și Bulgaria vor adera la Schengen vom avea de câștigat. Polițiștii de frontieră care fac acum controale vor merge să protejeze frontierele externe. Nu trebuie să confruntăm aceste provocări cu criteriile de aderare la Schengen. (…) A venit momentul ca România și Bulgaria să fie primite în Schengen. Eu vreau ca acest lucru să se întâmple anul viitor.

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW