Cseke Attila, despre reforma Inspectoratului de Stat în Construcții: Există structuri unde nu avem niciun inspector sau structuri unde șefii nu au subalterni
Ministrul Dezvoltării a argumentat decizia de a desființa inspectoratele regionale în construcții, explicând că în unele structuri nu există niciun inspector, iar în altele șefii nu au subalterni.
„Din 397 de inspectori, doar 14 pe partea de control amenajarea teritoriului, urbanism şi autorizaţii sunt la nivel regional. Avem Inspectorat Regional Sud-Est unde nu avem niciun inspector, ceea ce înseamnă că principala atribuţie a ISC-ului la nivel regional nu este exercitată de ani de zile la acest inspectorat regional. Avem un Inspectorat regional cu nouă persoane în funcţie, din care unu este şef regional, unu este şef serviciu de coordonare a activităţilor de control, acuma nu ştiu ce coordonează pentru că nu are niciun inspector în subordine, avem 4 economişti, un jurist şi un registrator. De ce mai ţinem această structură? Am anunţat săptămâna trecută şi cel târziu vineri, săptămâna aceasta, o să punem în dezbatere publică proiectul de lege prin care toată structura regională va fi desfiinţată”, a spus ministrul Dezvoltării, miercuri seară, la Digi 24.
Pe 4 februarie, Cseke Attila a anunțat că va desființa structurile regionale intermediare ale Inspectoratului de Stat în Construcții, reducând, astfel, costurile aferente. Reforma ISC ar putea aduce 21,3 milioane de lei în plus la bugetul Ministerului Dezvoltării
„În ce priveşte Ministerul Dezvoltării, noi am anunţat deja o măsură de reorganizare la Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru că e singura structură subordonată ministerului care are trei niveluri de reprezentare: la nivel central, regional şi la nivel judeţean. Toate celelalte instituţii, pe care o să le analizăm şi pe ele, au doar două niveluri: ori central şi regional, ori central şi judeţean. Este o suprapunere aproape perfectă de atribuţii de la nivel regional la nivel judeţean”, a precizat Cseke Attila.
La nivel regional, ISC a cheltuit 21,3 milioane de lei în anul 2020 pentru salarii, sediu, autoturisme și combustibil, costurile facturilor sau alte plăți administrative.
Sursă foto: Cseke Attila / Facebook
Comentarii
Conform HG 525/2013, inspectoratele judetene=birouri, coordonarea se facea de la nivelul regional, care era structura serviciu/directie.Acestea nu au personalitate juridica, functioneaza in cadrul ISC pe structura functiilor publice conform legii. Este interesant de vazut cum se va respecta Codul Administrativ prin desfiintarea structurilor regionale coordonatoare si transformarea birourilor de la judete in servicii publice.