Pașapoartele rusești eliberate în Ucraina și Georgia nu vor fi acceptate în Uniunea Europeană
Președinția Consiliului Uniunii Europene și Parlamentul European au decis joi, 10 noiembrie, să nu accepte documentele de călătorie rusești eliberate în Ucraina și Georgia. Măsura este provizorie, potrivit unui comunicat de presă transmis de Consiliul UE.
„Această decizie reprezintă un răspuns la agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei și la practica Rusiei de a elibera pașapoarte internaționale rusești rezidenților din regiunile ocupate.
Totodată, această decizie vine în urma deciziei unilaterale a Rusiei de a recunoaște independența teritoriilor georgiene Abhazia și Osetia de Sud în 2008”, se arată în comunicatul citat.
Documentele nu vor fi acceptate pentru obținerea unei vize sau pentru trecerea frontierelor Spațiului Schengen, iar instituția europeană a menționat că decizii asemănătoare au fost luate și de statele membre ale Uniunii Europene.
Anterior, în luna septembrie, Comisia Europeană a propus suspendarea Acordului ce facilita obținerea vizelor de intrare în Uniunea Europeană pentru cetățenii Federației Ruse.
Prin suspendarea acordului semnat în 2007, a fost mărită taxa pe care rușii trebuie să o plătească pentru a obține viza de intrare în UE (la 80 de euro, de la 35 de euro) și au fost crescuți timpii de așteptare pentru obținerea vizei.
Reamintim că 4 teritorii ucrainene – Donetsk, Lugansk, Zaporojie și Herson – au fost anexate ilegal de Federația Rusă pe parcursul invaziei din anul 2022. Crimeea a fost anexată ilegal de Federația Rusă în 2014.
Foto: Pixabay
Comentarii