Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Val de sesizări la CCR, după adoptarea Legilor Justiției. Ce reclamă Avocatul Poporului

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 20 octombrie 2022 Etichete: , ,

Patru articole din Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, parte a pachetului de Legi ale Justiției, au fost reclamate de Avocatul Poporului la Curtea Constituțională a României, potrivit unui anunț făcut joi, 20 octombrie, de instituția condusă de Renate Weber.

Este vorba de articolele 206, 228 -alineatele (5), (6) și (7)-, 234 – alineatul (2)-și 271, potrivit sesizării depusă de Avocatul Poporului la Curtea Constituțională a României.

Avocatul Poporului arată că Legea conține „o serie de reglementări aflate în antiteză cu regula incompatibilității care se regăsesc în articolele 206 și art. 234 (2) din lege, conferind judecătorilor și procurorilor dreptul de a deține funcții în organisme publice și private”.

  • Articolul 206 – „Judecătorii, procurorii, magistrații asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor sunt liberi să organizeze sau să adere la organizații profesionale locale, naționale și internaționale, în scopul apărării drepturilor și intereselor lor profesionale și pot fi membri ai societăților științifice sau academice, precum și ai oricărei persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial, putând face parte din organele de conducere ale acestora”.
  • Art. 234 (2) – Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat acestora pot fi membri ai unor  comisii de examinare sau de întocmire a proiectelor de acte normative, a unor documente interne sau internaționale și pot avea calitatea de expert în proiecte cu finanțare externă în domeniul justiției”.

Magistrații nu pot avea calitatea de expert în proiecte cu finanțare externă în domeniul justiției și nu pot ocupa funcții în organele de conducere ai oricărei persoane juridice de drept privat, chiar fără scop patrimonial, însă generatoare de venituri”, arată Avocatul Poporului în sesizarea depusă la CCR.

În ceea ce privește articolul 228 – alineatele (5), (6) și (7), Avocatul Poporului arată că „prevederile aduc atingere substanței dreptului de acces liber la justiție consacrat de Constituție, întrucât exclud de la controlul judecătoresc actele care conțin rezultatul verificărilor realizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării cu privire la veridicitatea declarațiilor din care să rezulte că persoanele (…) nu au fost lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai niciunui serviciu de informații”.

Este vorba de articolul care interzice ca judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate și personalul de specialitate al instanțelor și parchetelor să fie colaboratori ai serviciilor de informații.

Totodată, Avocatul Poporului a reclamat la CCR articolul prin care judecătorii nu sunt sancționați dacă nu respectă deciziile Curții Constituționale a României (271), amintind că există mai multe hotărâri ale Curții prin care este decis contrariul.

Sesizarea Avocatului Poporului poate fi consultată aici.

Tot joi, USR, Forța Dreptei și AUR au depus sesizări la Curtea Constituțională în ceea ce privește pachetul de Legi ale Justiției, adoptat de Parlament la începutul săptămânii. Detalii, aici.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW