Marian Enache s-a întâlnit cu președintele CJUE: Nu se pune problema unui conflict între dreptul național și cel european
Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Marian Enache, s-a întâlnit vineri, 30 septembrie, cu președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), Koen Lenaerts. Discuțiile s-au axat pe cooperarea instituțională dintre cele două curți, iar președintele CCR a transmis că „nu se pune problema unui conflict sau a unei ierarhii între ordinea juridică constituțională națională și ordinea juridică europeană”.
La întâlnirea de vineri a participat și Octavia Spineanu-Matei, judecător din partea României la CJUE.
„Discuțiile celor doi oficiali s-au concentrat pe aspecte legate de cooperarea instituțională dintre cele două curți în sensul consolidării dialogului judiciar, o bază pentru perspectiva unor noi relații între cele două instanțe, întrevederea fiind apreciată ca deosebit de utilă pentru toate părțile”, potrivit unui comunicat transmis de Curtea Constituțională a României.
Marian Enache a subliniat că CCR intră într-o nouă etapă a dialogului judiciar cu Curtea de Justiție a Uniunii Europene, bazată pe „bună-credință și respect reciproc”.
„Președintele instanței române a subliniat că nu se pune problema unui conflict sau a unei ierarhii între ordinea juridică constituțională națională și ordinea juridică europeană, fiind vorba, de fapt, despre o compatibilizare și o complementaritate a celor două ordini juridice, ambele fiind acceptate în plan național, de la momentul aderării la Uniunea Europeană”, a transmis CCR.
Președintele CJUE i-a transmis oficialului român „că este foarte bucuros” să constate că judecătorii de la CCR „sunt ferm angajați” să formuleze trimiteri preliminare către instanța europeană, „de fiecare dată când dreptul european este relevant pentru riguroasa punere în executare a dispozițiilor Constituției”, se mai arată în comunicatul instanței române.
„Dreptul Uniunii Europene are aceeași semnificație în România, în Belgia, în Portugalia, în Estonia, în Grecia și în toate cele 27 de state membre. Dar, pentru a face acest lucru, Curtea de Justiție are nevoie de contribuțiile curților constituționale naționale, care descoperă probleme care țin de dreptul Uniunii, posibile aspecte care țin de interacțiunea dintre dreptul Uniunii și dreptul național, inclusiv dreptul constituțional național, care formulează întrebări preliminare către Curtea de Justiție, iar aceasta din urmă încearcă să interpreteze dreptul european astfel încât să armonizeze bogatele tradiții constituționale comune statelor membre”, a mai transmis Koen Lenaerts.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii