Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Premierul Ciucă roagă ANPC să monitorizeze situația de la Blue Air

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 7 septembrie 2022 Etichete: , ,

Premierul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de guvern de miercuri, 7 septembrie, că toate instituţiile trebuie să se implice în recuperarea datoriilor pe care le are compania Blue Air către stat. În acest sens, el a rugat ANPC „să urmărească și să monitorizeze îndeaproape întregul proces”.

„O să începem ședința de guvern cu câteva mesaje legate de situația creată ieri odată cu oprirea zborurilor companiei Blue Air. Din această cauză, mai mulți cetățeni români au rămas blocați în mai multe aeroporturi și, în acest sens, începând de aseară, am luat decizia să intervenim pentru a sprijini cetățenii români. Ei sunt clar afectați de suspendarea acestor zboruri și ministerele de linie au întreprins măsurile necesare, astfel încât să putem să îi sprijinim să revin acasă.

Toate aceste demersuri trebuie făcute cu respectarea legii și fondurile alocate de la bugetul de stat trebuie recuperate de la compania care a generat această situație. Ca atare, în acest sens, rog Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului să urmărească și să monitorizeze îndeaproape întregul proces, iar la nivelul ministerelor de linie să asigurăm funcționarea tuturor structurilor care au fost nominalizate să se ocupă de această situație”, a declarat prim-ministrul.

El a mai menționat că, potrivit datelor primite de la MAE în cursul dimineții, 2098 de cetățeni români au apelat la serviciile consulare, pentru a cere sprijin în vederea repatrierii.

CITEȘTE ȘI Anularea zborurilor Blue Air: Peste 2.000 de români au cerut MAE ajutor să revină în ţară UPDATE

„Am văzut că pe toate aeroporturile sunt probleme şi toate companiile au probleme în asigurarea zborurilor la timp sau unele au fost chiar anulate. Este clar o situaţie dificilă, motiv pentru care, încă o dată subliniez, toate instituţiile, toate ministerele de linie se vor implica şi se vor coordona astfel încât să îi aducem pe cetăţenii români cât mai repede acasă şi aşa cum s-a desfăşurat activitatea în serviciul consular, doresc şi de aici înainte să avem aceeaşi continuitate şi coerenţă în asigurarea serviciilor”, a mai spus șeful Executivului.

Context

Compania Blue Air a anunţat marţi sistarea tururor zborurilor programate să decoleze de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022, după ce Administraţia pentru Fondul de Mediu a dispus blocarea conturilor sale, din cauza unor datorii de peste 28 de milioane de lei, reprezentând valoarea a 54.230 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021

Premierul Nicolae Ciucă a transmis marţi că, din estimările de la acel moment, sunt aproximativ 3.000 de călători blocaţi în aeroporturi din străinătate.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a precizat că Guvernul va aloca, miercuri dimineaţă, 5 milioane de lei companiei TAROM, pentru a trimite aeronave să aducă acasă românii afectaţi de decizia companiei Blue Air de a opri zborurile până luni. Ulterior, Guvernul se va îndrepta împotriva acestei companii, pentru a recupera suma de bani, dar şi celelalte restanţe pentru care Administraţia Fondului de Mediu a pus poprire pe conturi.

CITEȘTE ȘI Celulă de criză la Guvern în cazul „Blue Air”. Românii vor fi repatriați cu aeronave TAROM

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW