Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Anularea zborurilor Blue Air: Peste 2.000 de români au cerut MAE ajutor să revină în ţară UPDATE

By news.ro , in Stirile zilei , at 7 septembrie 2022 Etichete: , , ,

UPDATE Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, la începutul ședinței de guvern de miercuri, 7 septembrie, că aproape 2100 de cetățeni români au cerut Ministerului de Externe ajutor să revină în ţară, în contextul crizei Blue Air.

„Știu că de la Ministerul Afacerilor Externe am primit centralizatorul în această dimineață. 2098 de cetățeni români au apelat la serviciile consulare”, a precizat el.

Știrea inițială

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că peste 620 de români, afectaţi de anularea zborurilor Blue Air , solicitaseră până marţi noaptea, sprijin să revină în ţară. Solicitările au venit din ţări precum Cehia, Cipru, Portugalia, Spania.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Mihail Filip, a declarat pentru News.ro, că până marţi, la ora 23.00, peste 620 de cetăţeni români au solicitat sprijinul Guvernului României pentru a se reîntoarce în ţară.

„MAE informează că, până la acest moment, au fost recepţionate semnalări din partea unor cetăţeni români afectaţi de anularea zborurilor din Cehia, Cipru, Croaţia, Grecia, Israel, Norvegia, Portugalia, Spania şi Regatul Unit. Din informaţiile deţinute de MAE la acest moment, peste 620 de cetăţeni români au solicitat sprijinul Guvernului României pentru a se reîntoarce în ţară”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe.

El a reamintit că în contextul crizei generate de anularea zborurilor companiei aeriene Blue Air, a fost activată o linie telefonică (0040751084537) şi a fost pusă la dispoziţie o adresă de email (callcenter@mae.ro) dedicată, la care cetăţenii români aflaţi în străinătate îşi pot notifica situaţia. De asemenea, cetăţenii români afectaţi pot contacta cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României din statul în care se află (https://econsulat.ro/Home/DateDeContact).

Context

Compania Blue Air a anunţat marţi sistarea tururor zborurilor programate să decoleze de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022, după ce Administraţia pentru Fondul de Mediu a dispus blocarea conturilor sale, din cauza unor datorii de peste 28 de milioane de lei, reprezentând valoarea a 54.230 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021

Premierul Nicolae Ciucă a transmis marţi că, din estimările de la acel moment, sunt aproximativ 3.000 de călători blocaţi în aeroporturi din străinătate.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a precizat că Guvernul va aloca, miercuri dimineaţă, 5 milioane de lei companiei TAROM, pentru a trimite aeronave să aducă acasă românii afectaţi de decizia companiei Blue Air de a opri zborurile până luni. Ulterior, Guvernul se va îndrepta împotriva acestei companii, pentru a recupera suma de bani, dar şi celelalte restanţe pentru care Administraţia Fondului de Mediu a pus poprire pe conturi.

CITEȘTE ȘI Celulă de criză la Guvern în cazul „Blue Air”. Românii vor fi repatriați cu aeronave TAROM

Foto: Pixabay

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW