Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Rusia, venituri uriașe din exporturile de combustibili fosili, în 6 luni de război

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 6 septembrie 2022 Etichete:

În primele șase luni ale războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei – de la 24 februarie la 24 august – Rusia a obținut venituri de cel puțin 158 de miliarde de euro din exporturile de combustibili fosili, ceea ce indică necesitatea înăspririi imediate a restricțiilor economice impuse Moscovei, de la începutul invaziei, relatează Ukrinform.

Studiul aparține Centrului pentru Cercetare în domeniul Energiei și Aerului Curat (CREA), din Finlanda.

„Pentru a evidenția cine cumpără petrolul, gazele și cărbunele Rusiei și cum s-au schimbat volumul și valoarea importurilor de la începutul invaziei, Centrul pentru Cercetare în domeniul Energiei și Aerului Curat a compilat un set de date detaliate privind comerțul prin conducte și pe mare cu combustibili fosili ruși”, se arată în raportul Centrului pentru Cercetare în domeniul Energiei și Aerului Curat (CREA), cu sediul în Finlanda.

Potrivit documentului, Rusia a obținut venituri de 158 de miliarde de euro din exporturile de combustibili fosili în primele șase luni ale războiului (24 februarie – 24 august).

Topul importatorilor

În special, UE a importat 54%, în valoare de aproximativ 85 de miliarde de euro, fiind cel mai mare importator de combustibili fosili, urmată de:

  • China (34,9 miliarde de euro),
  • Turcia (10,7 miliarde de euro),
  • India (6,6 miliarde de euro),
  • Japonia (2,5 miliarde de euro),
  • Egipt (2,3 miliarde de euro)
  • și Coreea de Sud (2 miliarde de euro).

Exporturile de combustibili fosili au contribuit cu aproximativ 43 de miliarde de euro la bugetul federal al Rusiei de la începutul invaziei, contribuind la finanțarea crimelor de război din Ucraina.

„Prețurile în creștere ale combustibililor fosili înseamnă că veniturile actuale ale Rusiei sunt cu mult peste nivelul anilor precedenți, în ciuda reducerilor volumelor de export din acest an”, se arată în raport.

Rusia găsește căi de a ocoli sancțiunile

Se remarcă faptul că Rusia găsește modalități de a ocoli restricțiile impuse și de a redirecționa livrările de petrol prin rafinare, amestecuri, transbordări și transferuri de la navă la navă.

„Sunt necesare reguli mai stricte și o mai bună aplicare a legii pentru a împiedica intrarea pe piețele cu interdicții în vigoare a țițeiului și a produselor petroliere care conțin petrol rusesc”, precizează CREA.

În acest context, se subliniază faptul că UE și Regatul Unit trebuie să înceapă să își folosească pârghiile pe care le au în transportul maritim global.

„UE trebuie să interzică utilizarea navelor deținute de europeni și a porturilor europene pentru transportul petrolului rusesc către țări terțe, în timp ce Marea Britanie trebuie să nu mai permită industriei sale de asigurări să participe la acest comerț”, notează experții.

În plus, CREA explică faptul că este esențial ca Europa să accelereze măsurile de economisire a energiei și să accelereze implementarea energiei curate, a pompelor de căldură, a vehiculelor electrice și a altor tehnologii pentru a înlocui combustibilii fosili ruși.

Reamintim că exporturile de petrol și gaze sunt considerate una dintre principalele surse de venituri ale Rusiei.

CITEȘTE ȘI LIVE 195 de zile de război / Rusia își continuă eforturile pentru a controla total regiunea Donețk

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW