Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Crin Bologa, despre proiectele legilor Justiției: Cu toate lipsurile, DNA își poate desfășura activitatea în deplină independență

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 30 august 2022

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a comentat marți, 30 august, pe tema celor trei proiecte de legi ale Justiției, ce au fost aprobate de Guvern și trimise în Parlament. Crin Bologa susține că, în ansamblu, au fost reparate „unele prevederi nocive din perioada 2016-2017” și că respectă independența și autonomia DNA, dar a reclamat o serie de aspecte punctuale.

Proiectele inițiale aduceau atingere destul de serioasă posibilității de a ne desfășura activitatea, am trimis în scris amendamente, ce o parte au fost însușite. Cu toate lipsurile acestor legi, DNA își poate desfășura activitatea în deplină independență și autonomie”, a declarat Crin Bologa, la RFI.

Procurorul-șef al DNA susține că este nevoie de scăderea perioadei de formare la Institutul Național al Magistraturii, întrucât se poate ajunge la un blocaj în completarea posturilor din parchete și instanțe.

Totodată, Bologa arată că vechimea cerută de noile proiecte de legi pentru a ajunge procuror la DNA a fost mărită la 13 ani.

Avem schema (n.r. de personal) ocupată în proporție de 74%, iar până în anul viitor trebuie să avem schemă ocupată de 85%, să respectăm o condiționalitate din PNRR. Avem o prevedere care suspendă intrarea în vigoare a celor 13 ani până în 2027. Sperăm să completăm schema de personal, a păstrat o vechime mare, dar a suspendat prevederea până în 2027”, a precizat Crin Bologa.

În schimb, șeful DNA a menționat că noile proiecte ale legilor Justiției au reparat „unele prevederi nocive din perioada 2016-2017.

Primim competența de a organiza concursul de accedere a procurorilor la DNA, noi l-am pierdut în 2017, a fost dată în competența Secției pentru procurori a CSM. În prezent, în proiect e prevăzută numirea și revocarea procurorilor din DNA; competență pentru procurorul-șef DNA și pentru procurorii DNA”, a transmis procurorul-șef al parchetului anticorupție.

Crin Bologa a mai scos în evidență două aspecte care ar putea fi îmbunătățite în cadrul celor trei proiecte de lege, printre care se regăsește și imposibilitatea parchetelor, mai puțin DNA și DIICOT, de a dispune de ofițeri de poliție judiciară.

Există unele prevederi care pot pune o presiune pe toți procurorii și judecătorii – exemplu: răspunderea disciplinară. A fost introdusă o prevedere prin care se arată că poate fi abatere disciplinară încălcarea codului deontologic. „Poate” este subiectiv (…) Nu este în regulă, toate abaterile disciplinare trebuie definite clar de Lege, nu lăsate la aprecierea unei Comisii/Secții. Procurorii și judecătorii trebuie să fie și ei egali în fața Legii”, a explicat șeful DNA.

În legătură cu Mecanismul de Cooperare și Verificare, Bologa consideră că a fost respectată „parțial” condiționalitatea legată de desființarea Secției Speciale, întrucât DNA și DIICOT nu au primit competența de a ancheta cazurile de corupție cu magistrați, și arată că DNA și-a îndeplinit obiectivul de a continua lupta împotriva corupției la nivel înalt.

Prin adoptarea Legilor Justiției, sper să asigurăm și această condiționalitate și sper ca până la finalul anului să fie ridicat MCV, dar oricum rămâne Rule of Law. Eu nefăcând politică, consider că cetățenii României au dreptul să intre în Spațiul Schengen. Pentru ei trebuie ridicat acest MCV, pentru fiecare dintre cei 19 milioane sau câți mai suntem în România”, a fost concluzia șefului DNA.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW