Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Președintele Italiei va dizolva parlamentul, după demisia lui Mario Draghi din fruntea guvernului UPDATE

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 21 iulie 2022

UPDATE  Președintele Sergio Mattarella va dizolva parlamentul, anunţă agenţia de presă Ansa, după ce premierul Mario Draghi a demisionat în urma prăbușirii coaliției sale de guvernare.

Președintele Sergio Mattarella se întâlnește joi, 21 iulie, cu președintele Camerei Inferioare, Roberto Fico, și cu președintele Senatului, Elisabetta Casellati, pentru a discuta despre modalitățile de dizolvare a parlamentului.

Data posibilă pentru organizarea alegerilor este 25 septembrie.

Știrea inițială

Prim-ministrul Italiei, Mario Draghi, și-a prezentat demisia de la conducerea Guvernului italian în fața preşedintelui Sergio Mattarella, joi, 21 iulie, notează Financial Times

Într-o declarație, biroul președintelui Sergio Mattarella a declarat că Draghi va rămâne în funcție până la numirea unui nou șef al Executivului.

Premierul italian și-a anunțat demisia și pe 14 iulie, la câteva ore după ce partenerul de coaliţie, populist, Mişcarea 5 Stele (M5S) şi-a retras sprijinul într-un vot de încredere, dar președintele țării nu i-a acceptat demisia.

Acum este de așteptat ca Martella să dizolve legislativul şi să convoace alegeri anticipate, care ar putea avea loc la sfârşitul lunii septembrie.

Coaliția pentru unitate națională a lui Draghi, care includea partide de dreapta şi de stânga, s-a destrămat miercuri, 20 iulie, când trei dintre principalii parteneri ai lui Draghi au refuzat un vot de încredere pe care acesta îl convocase pentru a încerca să pună capăt diviziunilor și să reînnoiască fragmentata lor alianță.

Demisia premierului are loc în timp ce a treia economie ca mărime a zonei euro se confruntă cu provocări tot mai mari, inclusiv încetinirea creșterii, inflația și costurile mai mari ale împrumuturilor.

Rata inflației din Italia a atins 8% în iunie, cel mai ridicat nivel din 1986, potrivit agenției italiene de statistică. 

Mai mult, conform sursei citate, Draghi convenise cu UE un program ambițios de reforme cu un plan de creștere a concurenței și de reducere a birocrației, pentru a face Italia mai atractivă pentru investiții și pentru a garanta sustenabilitatea datoriei sale publice grele, acum la aproximativ 150% din PIB.

Foto: Sam Street / Twitter

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW