Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

România găzduiește Conferința internațională privind crearea Platformei de Sprijin pentru R. Moldova

By Ana Teșcan , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 13 iulie 2022

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a dat detalii miercuri, 13 iulie despre Conferința internațională privind crearea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, care va avea loc în București. Aceasta este o inițiativă comună a României, Germaniei și Franței, fiind o platformă care își propune să găsească sprijin direct pentru autoritățile din Republica Moldova. 

Aurescu a explicat, la Digi 24, că acest instrument a fost gândit în contextul agravării mai multor situații de criză în țara vecină, din cauza războiului din Ucraina.

„De la situația socială, din cauza valului de refugiați, ceea ce înseamnă cheltuieli importante, efecte economice, de asemenea dificultăți legate de inflație, la care se adaugă o criză energetică. Deci, un cumul de situații de criză care au determinat o situație greu de gestionat. În acest context, ne-am gândit la acest instrument. Vom punem accentul în cadrul acestei conferințe pe care o găzduiesc la București pe al doilea palier (primul palier la conferința de la Berlin – am strâns aproape 695 de milioane de euro) pe asistența pentru reforme.

Au fost create 5 grupuri de lucru la Berlin. Elementul nou care a apărut este decizia Consiliului European prin care s-a acordat Republicii Moldova statutul de candidat. În acea opinie a Comisiei, există o serie de repere care trebuie îndeplinite din punct de vedere al Republicii Moldova”, a declarat Aurescu.

El a subliniat că pașii care trebuie îndepliniți se referă la situația specifică Republicii Moldova:

  • lupta împotriva corupției,
  • reforma adiminstrației,
  • managementul finanțelor publice.

CITEȘTE ȘI Maia Sandu s-a întâlnit cu Laura Codruţa Kövesi: Eliminarea flagelului corupţiei este importantă

„Vor participa la această conferință de la București reprezentanți ale statelor europene, reprezentați ai statelor G7, ai instituțiilor europene și financiare internaționale. Împreună vom analiza ceea ce trebuie să facem ca Republica Moldova să fie mai rezilientă. Este un cadru util prin care canalizăm atenția comunității internaționale și ajutăm acest proces de reformă care este în obiectivele guvernării de la Chișinău”, a adăugat ministrul de Externe.

Contribuția României

Despre contribuția României la decizia de a accepta Republica Moldova în Uniunea Europeană, Aurescu a comentat că președintele României a avut un rol extrem de important, întrucât la Summitul de la Versailles, toată atenția era acordată Ucrainei, la insistența președintelui României a fost introdusă în declarația finală a summitului și o referire la Republica Moldova și Georgia.

„Este în primul rând meritul autorităților de la Chișinău. Am ajutat. Președintele României a avut un rol foarte important. În martie, la Summitul de la Versailles, toată atenția era acordată Ucrainei, la insistența președintelui României a fost introdusă în declarația finală a summitului și o referire la Republica Moldova și Georgia. A fost și un sprijin tehnic, pentru că am contribuit la completarea chestionarului trimis de autoritățile de la Chișinău.

Noi, în continuare, și în plan bilateral vom sprijini așa cum putem pe baza solicitării colegilor de la Chișinău. Am ajutat și Georgia pe anumite chestiuni punctuale cerute de colegii de la Tbilisi”, a mai afirmat Aurescu.

Sursa foto: MAE

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW