Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


Maia Sandu s-a întâlnit cu Laura Codruţa Kövesi: Eliminarea flagelului corupţiei este importantă

By Diochetanu Andreea , in Justitie Republica Moldova Stirile zilei , at 12 iulie 2022

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, s-a întâlnit marți, 12 iulie, cu Laura Codruţa Kövesi, șefa Parchetului European (EPPO). Cele două au discutat, între altele, despre eforturile pentru eliminarea practicilor abuzive în gestionarea banilor și proprietăților publice și pentru a oferi instituțiilor din sectorul justiției instrumentele necesare pentru a combate corupția.

Maia Sandu a mai menționat că prioritatea echipei de guvernare rămâne combaterea corupției.

„Combaterea corupției este angajamentul cu care am venit în fața oamenilor și ea rămâne prioritatea echipei de guvernare. Ne concentrăm eforturile pe eliminarea practicilor abuzive în gestionarea banilor și proprietăților publice și pe oferirea instituțiilor din sectorul justiției a instrumentelor eficiente ca să combată flagelul corupției. Astfel putem îmbunătăți relația cetățenilor cu statul și putem spori calitatea vieții oamenilor.

Progresele în acest domeniu vin însă mai greu, în special în cazul investigării corupției mari sau în identificarea și recuperarea activelor transferate peste hotare. Aici, avansarea investigațiilor depinde de colaborarea cu procurorii din alte jurisdicții. Contăm, în acest context, pe cooperarea dintre organele de urmărire penală din Republica Moldova și procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO), prima instituție de urmărire penală la nivelul UE.

Am discutat aceste lucruri, astăzi, cu Procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi, care se află într-o vizită la Chișinău”, a scris Maia Sandu, pe Facebook, unde a publicat mai multe fotografii din cadrul întâlnirii.

Președinta R. Moldova a anunțat că Procuratura Generală și șefa Parchetului European vor semna un acord de colaborare în acest sens.

„Contăm pe ajutorul EPPO în investigarea fraudelor comise de fugarii de justiția moldovenească în ultimii ani, dar și în supravegherea utilizării de către Republica Moldova a fondurilor europene.

Republica Moldova s-a angajat să avanseze în procesul de integrare europeană, iar funcționarea justiției și combaterea corupției rămân determinante în acest parcurs. Statul de drept, eficiența sectorului justiției și capacitatea instituțiilor de stat de a funcționa eficient, fără corupție, sunt hotărâtoare în calea noastră de euro-integrare.

Eliminarea flagelului corupției este importantă și în contextul gestionării fondurilor de dezvoltare, pe care țara noastră le va accesa în drumul spre UE. Banii oferiți de donatori trebuie folosiți eficient și onest, în interesul cetățenilor și al modernizării țării, pentru îmbunătățirea proceselor și serviciilor oferite oamenilor”, mai arată sursa citată.

Foto: Facebook/ Maia Sandu

În ianuarie 2021, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit la Bruxelles cu Laura Codruța Kövesi, discuțiile vizând impulsionarea reformelor din justiție în Republica Moldova și la stabilirea unei relații de colaborare cu Parchetul European.

Foto: Facebook/ Maia Sandu

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW