Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


100 de autobuze electrice pentru București: Contestația turcilor de la Otokar, respinsă de CNSC

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 7 iulie 2022

Consiliul Național de Soluționarea Contestațiilor a respins joi, 7 iulie, contestația depusă de Otokar în cadrul licitației organizate de Primăria Capitalei pentru achiziția a 100 de autobuze electrice. Firma din Turcia are cinci zile la dispoziție pentru a ataca decizia la Curtea de Apel București. 

Administrația Firea a achiziționat, în urma unui contract semnat în anul 2018, 320 de autobuze de 12 metri, 50 de autobuze de 10,7 metri și 30 de autobuze de 18 metri marca Otokar pentru suma de 545,1 milioane lei cu TVA.

Toate cele 400 de autobuze beneficiază de garanție extinsă în primii patru ani de la livrare. Cu toate acestea, conform informațiilor obținute de Hotnews.ro, până în februarie 2021, autobuzele au înregistrat peste 8.000 de defecțiuni. Ca termen de comparație cele 130 de autobuze hibrid Mercedes Citaro, care au intrat în exploatare eşalonat, în perioada iulie 2020 – februarie 2021, 233 de defecţiuni.

Autobuze electrice în București

Primăria Capitalei a relansat pe 16 iunie licitația pentru achiziția a 100 de autobuze electrice. Valoarea estimată a contractului este de 304 milioane lei fără TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional (POR).

Este a patra încercare de cumpărare a acestor vehicule, după ce primele trei licitații au fost anulate.

Administrația Firea a alocat sume insuficiente – motivul anulării primelor două licitații

Lansată în martie 2019 de administrația Firea, prima licitație a fost anulată după ce după ce ambele oferte, Bozankaya – Sileo şi un importator al autobuzelor chinezesţi Byd, au fost declarate neconforme. Suma de 219,5 milioane lei fără TVA, prevăzută de municipalitate, a fost insuficientă chiar și pentru producătorii low cost din China și Turcia, acesta fiind de fapt și motivul eșecului.

În martie 2020, primăria condusă la vremea respectivă tot de Gabriela Firea a lansat o nouă licitație, repetând greșeala de la prima procedură. Valoarea estimată a achiziției a fost menținută la 219,5 milioane, cele trei oferte depuse, două din Turcia și una de la un importator de tractoare, fiind declarate neconforme și licitația anulată.

Supercondensatorii – cauza anulării celei de-a treia licitații

În aprilie 2022, PMB a anulat și cea de-a treia, organizată de administrația Nicușor Dan. entru această licitație municipalitatea alocase estimativ 304,6 milioane lei fără TVA, cu 85 milioane lei mai mult față de primele două proceduri, ocolite de marii producătorii. Chiar și așa, au fost depuse doar oferte neconforme, de vină fiind o condiție extrem de restrictivă impusă prin caietul de sarcini – echiparea autobuzelor atât cu baterii, cât și cu supercondensatori, într-o formulă care să fie deja omologată.

Potrivit Asociației Metrou Ușor, supercondensatorii reprezintă un sistem de stocare a energiei recuperate la frânare, în acest mod fiind redus consumul energetic. Acest sistem este utilizat frecvent la autobuzele hibrid (de exemplu Citaro C2 Hybrid de la STB). În cazul autobuzelor cu baterii, această dotare nu are sens, întrucât bateriile îndeplinesc deja acest rol.

La aceeași concluzie pare să fi ajuns și administrația condusă de Nicușor Dan. Prin urmare, din caietul de sarcini a fost eliminată această condiție.

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW