Friday, April 12, 2024
Jurnalism corect


Primăria Capitalei va plăti restanța pentru autobuzele turcești în 36 de rate lunare

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 4 februarie 2022

Nicușor Dan a anunțat vineri, 4 februarie, că a semnat eșalonarea datoriei de 165 de milioane de lei către Otokar, firma din Turcia care a livrat cele 400 de autobuze folosite de Societatea de Transport București. Plata se va face parcursul următorilor 3 ani, în 36 de rate lunare. 

Am rezolvat azi una dintre bombele lăsate de fosta administrație a Capitalei. Gabriela Firea a cumpărat autobuzele Otokar, însă din anul 2019 nu a mai plătit nimic. A rămas un rest de plată de 165 milioane de lei”, a scris primarul Capitalei, vineri, pe Facebook.

Edilul susține că, în acest fel, bugetul capitalei a fost degrevat de o datorie curentă importantă, ce ar fi creat mari dificultăți.

Mulțumesc consilierilor generali din majoritate care m-au mandatat în ultima ședință de consiliu să semnez tranzacția. Mulțumesc Otokar și Unicredit pentru tot efortul din aceste luni și în special Otokar, care ar fi putut să blocheze conturile primăriei în orice moment, dar nu a făcut-o”, a adăugat Nicușor Dan.

Context

Municipalitatea a achiziționat, în urma unui contract semnat în anul 2018, 320 de autobuze de 12 metri, 50 de autobuze de 10,7 metri și 30 de autobuze de 18 metri marca Otokar pentru suma de 545,1 milioane lei cu TVA.

Toate cele 400 de autobuze beneficiază de garanție extinsă în primii patru ani de la livrare. Cu toate acestea, conform informațiilor obținute de Hotnews.ro, până în februarie 2021, autobuzele au înregistrat peste 8.000 de defecțiuni. Ca termen de comparație cele 130 de autobuze hibrid Mercedes Citaro, care au intrat în exploatare eşalonat, în perioada iulie 2020 – februarie 2021, 233 de defecţiuni.

Din totalul de 545,1 milioane lei, Primăria Capitalei mai are de achitat 154 milioane lei adică aproape o treime din sumă, la care se adaugă și penalități de aproape 30 milioane lei. Cum Otokar a transmis deja somație de plată, primarul Nicușor Dan a obținut luni, 31 ianuarie, acordul Consiliului General pentru a încheia cu o instituție de credit cesionarea acestei creanțe. Altfel spus, o bancă va plăti datoria către Otokar, urmând ca PMB să achite rate în următorii ani.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW