Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Persoanele fizice și juridice vor putea solicita amânări la plata creditelor. Care sunt condițiile

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 20 iunie 2022

Ministerul Finanțelor a publicat în transparență luni, 20 iunie, proiectul de act normativ care prevede că persoanele fizice și juridice vor putea solicita amânări la plata creditelor. Este vorba despre proiectul de orodnanță de urgență (OUG) privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de bănci și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori. 

Proiectul prevede că plata ratelor se amână la cererea doritorului, pentru o perioadă de cel puțin o lună și maximum 9 luni.

Articolul 2, alin. (1)  prevede că „(…) obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data de 30 aprilie 2022, se suspendă la cererea debitorului pentru o  perioadă cuprinsă între minimum o lună și maximum 9 luni”.

Ratele pot fi amânate doar pentru creditele care nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni înainte de data solicitării suspendării obligației de plată și nu înregistrează restanțe nici la data solicitării de suspendare a obligațiilor de plată.

De asemenea, măsura se acordă exclusiv „debitorilor care au fost afectați financiar de situația gravă generată de criza actuală, conform normelor de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, așa cum rezultă din evaluările efectuate de creditori cu privire la îndeplinirea cerințelor din prezenta ordonanță de urgență”. Aceștia pot beneficia o singură dată de suspendarea obligațiilor de plată pentru fiecare împrumut.

Sunt exceptate de la aplicarea prezentei ordonanțe de urgență facilitățile revolving, inclusiv cele de tipul cardurilor de credit, a overdraft-ului și a liniilor de credit acordate atât debitorilor persoane fizice, cât și debitorilor persoane juridice.

Persoanele juridice, cât timp beneficiază de amânarea ratelor, nu pot distribui și nu pot plăti dividende și nu pot acorda sau
rambursa credite către acționari.

„Pe perioada aplicării facilității de amânare la plată, debitorii persoane juridice, cu excepția întreprinderilor publice așa cum sunt definite în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 111/2016, cu modificările și completările ulterioare, nu pot distribui și nu pot plăti dividende și nu pot acorda sau rambursa credite către acționari”, prevede proiectul.

Așadar, pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor de principal, dobânzilor și comisioanelor, articolul 1 prevede că debitorii trimit creditorilor o solicitare în acest sens, în format letric sau prin mijloace electronice de comunicare, la datele de contact stipulate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță oferit de creditor, în maximum 30 de zile calendaristice de la data la care devin aplicabile prevederile din această OUG.

„Solicitarea trebuie însoțită de declarațiile pe proprie răspundere. Debitorul poate opta prin solicitarea transmisă creditorului să suspende obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună și maximum 9 luni.

Creditorul analizează solicitarea și o aprobă în termen de 30 de zile de la data primirii solicitării care îndeplinește cerința de la alin. (1), dacă sunt îndeplinite condițiile din prezenta ordonanță de urgență”, conform proiectului.

CITEȘTE INTEGRAl ordonanța de urgență privind amânarea ratelor

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW