Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Reacții politice la decizia CCR. Dăncilă: Iohannis a încălcat Constituția/Fifor: Vom merge în parlament/USR: Singura soluție este plecarea guvernului

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 18 septembrie 2019 Etichete: , , , ,

CCR  a admis parțial, conflictul dintre premier și președinte, obligându-l pe Klaus Iohannis să revoce miniștrii demiși de Dăncilă, să numească interimarii și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri. 

PSD/Dăncilă: Președintele a încălcat Constituția

„Fie că vorbim de rea-voință sau incompetență, decizia CCR spune astăzi întregii țări că președintele Iohannis a încălcat Constituția!

Răspunsul CCR de astăzi arată foarte clar abuzul președintelui Iohannis în ceea ce privește refuzul de a numi miniștrii interimari și a asigura funcționarea ministerelor Energiei, Mediului și relației cu Parlamentul. Așa cum am spus încă de săptămâna trecută, șeful statului a încălcat Constituția cu cinism și nepăsare, generând un blocaj guvernamental și întârzieri în acordarea drepturilor românilor care lucrează în aceste ministere.

Decizia CCR îl obligă totodată pe președinte să semneze decretele de revocare a miniștrilor remaniați și să motiveze respingerea noilor miniștri propuși, motivare pe care nu am primit-o niciodată din partea președintelui Iohannis, așa cum era firesc în cazul unui asemenea gest.

Așteptăm ca președintele să semneze de îndată decretele și să își îndeplinească atribuțiile respectând Constituția pe care, în ultima perioadă, a călcat-o în picioare în mod conștient! Îi cer președintelui Iohannis să nu se mai joace cu legea fundamentală și cu soarta românilor. Este periculos pentru democrație și pentru stabilitatea țării să avem la Cotroceni un candidat lipsit de respect pentru lege și de responsabilitate pentru soarta românilor.

Așa cum am mai spus de nenumărate ori, vom merge în Parlament cu o nouă propunere de guvern pentru care vom cere un vot de încredere. Am arătat că avem o majoritate confirmată și nu ne temem de acest vot. Noi suntem singurii care și-au asumat responsabilitatea continuării guvernării, la care nu vom renunța indiferent de amenințările goale, de atacurile disperate și piedicile opoziției”, spune Dăncilă.

Fifor: Este o victorie/Vom merge în Parlament pentru votul de încredere

„CCR spune un lucru foarte limpede. Președintele statului este obligat să respecte Constituția. În ceea ce ne priveste pe noi, este o victorie.

Guvernul oricum merge în Parlament. Avem 45 de zile la dispoziție și vom merge. Niciodată nu s-a pus problema ca Guvernul Dăncilă să nu meargă în Parlament.

Așteptăm să vedem pregătirile opoziției pentru moțiunea de cenzură cu care ne amenință”, a declarat Fifor.

USR/Barna: Plecarea guvernului și organizarea de alegeri anticipate, singurele soluții

Dan Barna a spus, referitor la decizia Curții Constituționale, că plecarea guvernului și organizarea de alegeri anticipate sunt singurele soluții pentru rezolvarea crizei politice.

„Deciziile de azi ale Curții Constituționale arată că, pentru soluționarea crizei politice, nu e altă soluție decât plecarea guvernului și organizarea de alegeri anticipate.

Faptul că doamna Dăncilă a amânat la nesfârșit prezentarea în Parlament așteptând să fie obligată de o decizie a Curții e rușinos pentru PSD și dăunător pentru țară.

Pe de altă parte, decizia care silește președintele să numească miniștrii interimari ne arată că tot ce a obținut până acum domnul Iohannis nu a fost decât o amânare care n-a ajutat la nimic. O serie lungă de amânări nu e o rezolvare a crizei. E doar un pas în lateral.

Partidele de opoziție trebuie să facă repede primul pas – depunerea moțiunii de cenzură. Fac și pe această cale un apel. Acest guvern trebuie să plece, această criză trebuie să înceteze”, a scris Barna, pe pagina sa de Facebook.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea  

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW