Ministerul Justiției a trimis Guvernului cele două proiecte de lege referitoare la Codurile penale
Ministerul Justiției a trimis Guvernului spre aprobare joi, 2 iunie, cele două proiecte de lege referitoare la Codurile penale, ce vizează punerea în acord a legislației cu Constituția României, așa cum a fost interpretată prin deciziile Curții Constituționale.
O primă formă a textelor, elaborate în 2019 în cadrul Ministerului Justiției, a fost pusă, la finalul anului 2019 – începutul anului 2020, în discuția grupului de lucru interinstituțional constituit la nivelul Ministerului Justiției, ce a avut ca obiect discutarea unor aspecte vizând modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală, grup de lucru la care au participat reprezentanți ai instituțiilor din sistemul judiciar (ÎCCJ, PÎCCJ, DNA, DIICOT, CSM, INM), grup care a lucrat asupra textelor inițiale.
Deși formal nu erau obligați, reprezentanții Ministerului Justiției au transmis cele două proiecte și Consiliului Superior al Magistraturii, care a fost emis un punct de vedere.
„Proiectele nu fac parte din categoria celor pentru care se cere formal avizul Consiliului Superior al Magistraturii, cu toate acestea, în spiritul politicii de consultare a reprezentanților sistemului judiciar asupra politicilor sale publice adresate justiției, Ministerul Justiției a consultat Consiliul Superior al Magistraturii”, au transmis reprezentanții Ministerului Justiției.
Proiectele de lege transmise astăzi Guvernului spre aprobare pot fi consultate aici:
Proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal
Proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală
Restanțe majore
Zeci de decizii ale CCR, dispuse în intervalul 2015-2021, prin care anumite articole din codurile penale și civile au fost declarate neconstituționale, așteaptă să fie modificate de Parlamentul României și de Guvern, după cum Main News a arătat AICI.
Deși termenul pentru punerea în acord a legii cu deciziile CCR este de 45 de zile, sunt hotărâri care datează încă din 2015 și nu au fost reglementate până în prezent.
CITEȘTE MAI MULTE AICI: EXCLUSIV Aleșii, restanți la punerea în acord a deciziilor CCR – De 6 ani, instituțiile abilitate nu au reușit să modifice zeci de articole neconstituționale din codurile penale
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii