Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ce spunea Elena Udrea despre plecarea din țară, după ce a fost condamnată în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009

By Diochetanu Andreea , in Justitie Stirile zilei , at 7 aprilie 2022

Acum fugită din România, Elena Udrea declara, anul trecut, că nu are de gând să plece din țară, după ce fusese condamnată la 8 ani de închisoare pentru instigare la luare de mită și spălare de bani în dosarul finanțării campaniei pentru alegerile prezidențiale din anul 2009. Astăzi, fostul ministru al Turismului a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”, decizia fiind definitivă.

În luna martie 2021, magistrații de la Curtea de Apel București au condamnat-o pe Elena Udrea la 8 ani de închisoare cu executare pentru instigare la luare de mită și spălare de bani, în dosarul finanțării campaniei pentru alegerile prezidențiale din anul 2009. Decizia nu era definitivă, putând fi atacată cu apel.

La acea vreme circulau zvonuri potrivit cărora Udrea se pregătea să plece din țară. Contactat la acea vreme de Main News, fostul ministru al Turismului spunea că nu vrea să plece, pentru că peste tot este „la fel”.

„Unde să mă mai duc, cine e nebunul care a lansat tâmpenia asta? Unde să te duci în lumea asta, nu am fost plecată și m-am întors? Te mai poți duce undeva în lumea asta? Unde să te duci? Am fost plecată și m-am întors, dacă era un loc în lumea asta unde există dreptate, nu mă duceam de la început acolo? N-ai unde să te duci, peste tot este la fel în lumea asta”, a declarat atunci, pentru Main News, Elena Udrea.

De teamă ca Elena Udrea să nu încerce, din nou, să scape de executarea pedepsei, Direcția Națională Anticorupție a solicitat, în martie 2021, impunerea măsurii de control judiciar, însă instanța s-a opus.

Context

Fostul ministru al dezvoltării și turismului Elena Udrea a fost condamnată joi, 7 aprilie, de Înalta Curte de Casație și Justiție la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”, decizia fiind definitivă. Ulterior, ea nu a fost găsită de polițiști la domiciliul din Corbeanca pentru a fi încarcerată, astfel că a fost dată în urmărire generală.

Poliția de Frontieră a transmis că Elena Udrea a părăsit România în această dimineață „în mod legal, deoarece nu avea restricţionat dreptul la liberă circulaţie de către instituţiile competente”.

Alături de Elena Udrea au fost condamnați la închisoare cu executare Rudel Obreja, dar și Tudor Breazu – la 3 ani -, asistentul fostului ministru.

Pedepse cu suspendare au primit Ştefan Lungu, fost consilier – 1 ani și 6 luni, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării, – 4 ani, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii -3 ani, Dragoş Botoroagă, administratorul unei firme – 2 ani și 6 luni. Fostul ministru al economiei Ion Ariton a fost achitat.

Dosarul penal a pornit de la o investigație publicată în 2011 de ziarul Gazeta Sporturilor. Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea a hotărât organizarea Galei Bute, în care Lucian Bude, campion mondial la box la acea vreme, urma să își apere titlul, după discuții cu Rudel Obreja.

Conform anchetatorilor, Udrea le-ar fi cerut subordonaților din minister să găsească soluții pentru finanțarea meciului, „urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute”.

Procurorii au susținut că sumele obținute de Udrea au intrat fie în patrimoniul ei (în numerar ori prin plata unor bunuri și servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de ea (Organizația București a unui partid și Rudel Obreja).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW